avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna

anul acesta am avut 143 zile de concediu medical; la o luna de la revenirea la serviciu am primit disponibilizarea; avand in vedere ca nu am efectuat nici o zi din concediul de odihna in cursul acestui an, am solicitat compensarea financiara; de la serv. personal mi s-a spus ca pentru perioada de C.M. nu mi se acorda zile de C.O.; exista vreo reglementare legala in acest sens? cum pot sa actionez?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:24, 6 Noiembrie 2009
Reglementarea in cauza este data de L 53/2003 - Codul Muncii, care mentioneaza foarte clar ca anual fiecare salariat are dreptul la un numar de zile de concediu de odihna, acordate proportional cu perioada lucrata. Daca dumneavoastra nu aveti perioade lucrate in acest an, ca urmare a suspendarii contractului individual de munca pe motiv de incapacitate temporara de munca, este logic sa nu aveti sume co compensate.
Chiar daca vi se pare un abuz, angajatorul a procedat corect.

Scuze acum am observat ca faceti mentiunea ca ati primit decizia de disponibilizare la o luna de la revenirea din concediul medical, in acest caz trebuia sa vi se compenseze co pentru acea luna, pentru perioada de preaviz si pentru alte perioade lucrate in 2009 daca acestea existau, fara perioada de 143 zile concediu medical.
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. Pentru perioada de concediu medical nu se acorda zile de concediu de odihna.
Codul Muncii Art. 140. - (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co vs. cm mony mony Credeti ca este legala o clauza inclusa int-un contract colectiv de munca prin care se stabileste ca orice zi de concediu medical ce trece peste 30 zile se ... (vezi toată discuția)
Efectele c.m asupra c.o ContSters93805 ContSters93805 Buna ziua!Am si eu o intrebare.Pe data de 28.05 am intrat in c.o. ,iar pe data de 2.06 m-am internat pt o interventie chirurgicala si beneficiez de c.m. pana ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna poate fi diminuat de incapacitatea temporara de munca? elenadima elenadima Salutare tuturor! [b]Este concediul de odihna diminuat de incapacitatea temporara de munca?[/b] Exemplu clar: salariat cu 21 zile co/ an alendaristic; in ... (vezi toată discuția)