avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata cadre militare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata cadre militare

Buna seara,

as avea si eu o nelamurire in legatura cu noul statut al cardelor militare ,publicat in monitorul oficial in 26 aprilie 2011.Care ar fi alte cazuri ,temeinic motivate asa cum zice legea respectiva in care se poate acorda concediul fara plata pe timp de un an?Vad ca este putin cam vaga expresia,sunt ceva norme metodollogice in acest sens sau pur si simplu pot sa-mi iau concediu fara plata pe timp de 1 an pentru un motiv oarecare?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: bd2011 , utilizator 14:43, 30 Septembrie 2011
Art. 14/1 din Legea 80 privind cadrele militare, actualizata cu Legea 53/21.04.2011 stabileste la primul paragraf doua motive temeinice in virtutea carora cadrele militare au dreptul la concediu fara plata:

"a) solicită să îşi urmeze soţia sau soţul trimis în străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, de alte ministere, autorităţi administrative autonome, organe ori alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale, pentru îndeplinirea unei misiuni permanente în străinătate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare sau la alte reprezentanţe naţionale, structuri şi comandamente din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, pentru o perioadă mai mare de 6 luni;

b) au fost selectate pentru a ocupa posturi de expert cu statut de angajat temporar în structurile din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, în baza aprobării ministrului apărării naţionale."

La acelasi art. alin. (2), legiuitorul a considerat ca pot exista si alte cazuri, temeinic motivate, care pot da dreptul cadrelor militare în activitate la concedii fără plată. Dar acestea vor fi analizate si, eventual, aprobate de către ministrul apărării naţionale sau de către comandanţii stabiliţi de acesta.

Luati in calcul si ultimul paragraf al Art. 14/1 din Legea 80 privind cadrele militare, actualizata cu Legea 53/21.04.2011 :

"La încetarea concediului fără plată, instituţia are obligaţia de a numi cadrul militar pe o funcţie vacantă sau să îl pună la dispoziţie în vederea încadrării."
:yes:
Multumesc pentru raspunsul prompt ,dar se exclude din start aceste doua motive temeinice pentru care se poate acorda concediul fara plata .Eu ma refeream la alte motive , inafara de acestea enumerate la paragrafele respective.Eu doresc sa plec in strainatate si ma intereseaza cam ce ar fi temeinic de invocat pt un an de fara plata....dar vad ca nu exista ceva concret scris
Eu mi-am facut raport de concediu fara plata si astept rezultatul, dar din cate am inteles se pare ca o sa mi-l respinga. Sanatatea familiei noastre nu e un motiv bine intemeiat petru ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata vargas vargas daca sunt angajat al unei unitati militare am dreptul conform legii la concediu fara plata . si daca da atunci pana la ce perioada poate sa ajunga ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu fara plata ionet ionet Buna ziua Sunt cadru militar si doresc sa beneficiez de concediu fara plata si as dori sa stiu care este baza legala ptr acest lucru . multumesc (vezi toată discuția)
Concediul fãrã platã Dana Dav Dana Dav Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți privind următorul aspect: sunt cadru militar (subofițer) și vreau să știu dacă pot beneficia de ... (vezi toată discuția)