Buna ;)
Am si eu o nelamurire: in cazul diminuarii primelor acordate angajatilor, pe diferite motive; este posibila declansarea unui conflict de drepturi? Iar in cazul in care este posibila, care ar fi procedura? (Legea 168/1999 prevede la art. 70 ca " Conflictele de drepturi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti." )
Conflictele de drepturi sunt conflictele referitoare la drepturile salariatilor si au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau colective de munca, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali.
Nu ati spus daca dvs. aveti Contract colectiv de munca, ce scrie in el privitor la primele la care va referiti, daca aveti sindicat sau reprezentanti ai salariatilor care au semnat CCM, daca v-ati adresat acestora, care sunt motivele diminuari primelor...!?
Prima nu este un drept permanent ci se acorda in anumite conditii: realizarea suplimentara a sarcinilor, sporirea procentului programat de vanzari etc.
Va spun toate acestea pentru ca in instanta angajatorul s-ar putea sa aiba castig de cauza, in situatia relatata de dvs.
Conducerea societatii poate diminua sau anula premiul in cazul angajatilor care au fost sanctionati disciplinar sau nu si-au indeplinit corespunzatore atributiile din fisa postului. Premiile sunt acordate salariatilor care au realizat sau care au participat direct la obtinerea unor rezultate in activitate, apreciate ca valoroase.
Potrivit Legii nr.168/1999, sunt conflicte de drepturi urmatoarele:
a) conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca;
b) conflictele in legatura cu executarea contractelor colective de munca.
De asemenea, sunt considerate conflicte de drepturi
a) conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca;
b) conflictele in legatura cu constatarea nulitatii contractelor individuale sau colective de munca ori a unor clauze ale acestora;
c) conflictele in legatura cu constatarea incetarii aplicarii contractelor colective de munca.
In cazul dvs, puteti declansa un conflict de munca , dar asa cum s-a mai spus angajtorul s-ar putea sa aibe castig de cauza.
Cam greu de precizat obiectul actiunii, intrucat premiile nu sunt un venit cu caracter permanent. Ele sunt acordate in anumite conditii.
Exista o decizie scrisa a conducerii prin care se nominalizeaza suma de premiere ?
Dezbaterea premierilor a avut loc intr-o sedinta a consiliului de conducere; iar ulterior, la cererea angajatilor s-a emis o motivare scrisa cu privire la propunerile de diminuare a primelor. Si cu toate ca sumele aferente primelor au fost stabilite pe sectoare si pe posturi, unora dintre angajati le-a fost diminuata aceasta suma, cu toate ca nu au fost sanctionati; singurul criteriu fiind simpatia sau antipatia conducerii fata de ei.
Conflict de munca
n_ancamaria
Buna ziua,
Sotul meu se confrunta cu o problema legata de actvitatea pe care o desfasoara la serviciu. Conform unei anexe la contractul de munca, semnata atat ... (vezi toată discuția)