avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna ziua,
Sotul meu se confrunta cu o problema legata de actvitatea pe care o desfasoara la serviciu. Conform unei anexe la contractul de munca, semnata atat de catre el ca si angajat cat si de angajator, are dreptul la plata unor bonusuri in cazul in care isi atinge targetul lunar. In conditiile in care din luna decembrie 2013 inclusiv, si-a atins targetul si chiar l-a depasit uneori, el nu si-a primit banii. Seful direct a invocat tot felul de motive pentru a nu-i plati suma ce i se cuvenea in urma atingerii targetului. In conditiile in care colegii lui isi primesc banii luna de luna. Mentionez faptul ca nu are niciun avertisment in acest sens, nicio informare oficiala, absolut niciun document in baza caruia i se refuza plata bonusului. I se comunica verbal faptul ca nu isi va primi banii, uneori chiar fara nicio justificare sau explicatie. V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu o solutie in acest caz. Se poate face ceva in acest sens? Exista vreo sansa de a recupera aceste sume de bani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 11:25, 21 Iulie 2014
Da. Sotul are posibilitatea formularii unei cereri de chemare in judecata impotriva angajatorului pt. plata drepturilor salariale neachitate.
In dovedirea acestei actiuni trebuie prezentate dovezi ale indeplinirii obligatiilor prevazute in contractul de munca in sarcina acestuia.
De asemenea, poate solicita actualizarea sumelor restante si dobanda legala.
Buna ziua,
Daca exista inscrisuri in acest sens (obligatia de plata nu motivarea neplatii) va puteti adresa atat la ITM cu o solicitare cat si instantei adica la Tribunalul de care apartineti sectia Conflicte de munca.
Chiar daca acele inscrisuri nu le detineti le puteti solicita prin instanta de la firma.
E bine sa consultati un avocat inainte care sa va descurce in toata aceasta speta.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc mult pentru informatii. As mai avea totusi o intrebare. In cazul in care sotul meu este inca angajat in aceasta companie, ce repercusiuni ar putea avea, asupra lui o chemare in instanta pentru neplata drepturilor? Ar mai putea continua sa lucreze acolo, este protejat in vreun fel chiar daca ii actioneaza in instanta? Sau il vor putea concedia fara probleme?.
Atitudinea angajatorul este greu de prevazut, insa cu siguranta nu vor fi incantati.
Sotul nu va putea fi concediat pentru ca isi cere drepturile legale. Daca s-ar intampla acest lucru are posibilitatea fomularii unei contestatii impotriva deciziei de concediere pentru nelegalitate, cu sanse maxime de castig.
Inainte de orice decizie de sanctionare, inclusiv eventuala concediere, angajatorul are obligatia sa indeplineasca procedura cercetarii disciplinare pentru incalcarea obligatiilor de catre sot prevazute in contractul de munca (este vorba despre neindeplinirea atributiilor de munca, iar nu de exercitarea drepturilor legale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de dat in judecata eugen cristea eugen cristea Buna ziua.cum as putea sa recuperez si eu banii de la fosta firma de unde am lucrat ca nu am luat banii pe 2 luni.ne-au tot amanat ca azi maine,azi maine si au ... (vezi toată discuția)
Salarii restante de la firma angajatoare, dana_poso dana_poso Buna seara,as dorii sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns intr-o problema pa care o are sotul meu in legatura cu firma la care a lucrat pana anul ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului! Corina271 Corina271 Buna seara! Sotul si-a dat demisia pe 30 decembrie 2016,contabila de la munca a zis ca isi va primii banii pe concediu daca isi da demisia si nu isi suspenda ... (vezi toată discuția)