avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... speta dr muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

speta dr muncii

va rog sa ma ajutati

SPEŢA 5
Prin sentinţa civilă nr.7418 din 28 noiembrie 2008, instanţa de fond a respins în totalitate acţiunea formulată de contestatoare având în vedere următoarele:
Prin decizia nr.1 din 5 iunie 2008 s-a dispus concedierea contestatoarei în temeiul art.61 lit a) Codul muncii, reţinându-se abaterea gravă şi repetată săvârşită de către angajată prin neprezentarea la locul de muncă începând cu data de 12 aprilie 2008. A mai reţinut instanţa că în decizie se menţionează că reclamanta nu s-a prezentat în vederea efectuării cercetării prealabile disciplinare.
S-a constatat că decizia cuprinde menţiunile obligatorii prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute de art.268 alin.2 din Codul muncii, fiind emisă cu respectarea dispoziţiilor legale privitoare la formă. Au fost, de asemenea, respectate dispoziţiile art.267 din Codul muncii fiind convocată la cercetarea disciplinară pentru data de 4 iunie 2008, cu scrisoare recomandată, recepţionată de destinatar la data de 29 mai 2008.
Anterior convocării la cercetarea disciplinară, angajatorul a solicitat salariatei prin adresa comunicată la data de 6 mai 2008 cu scrisoare recomandată să se prezinte la locul de muncă pentru a justifica absenţele nemotivate începând cu data de 12 aprilie 2008. Răspunsul contestatoarei din data de 12 mai 2008 a fost expediat prin recomandată la data de 15 mai 2008 fiind în sensul că refuză să vină la locul de muncă, întrucât, în data de 17 martie 2008 i s-a pus în vedere să-şi caute un alt loc de muncă, după ce a adus verbal la cunoştinţa angajatorului că este însărcinată şi că are probleme cu sarcina. Afirmaţia contestatoarei potrivi căreia adevăratul motiv al concedierii l-a constituit starea de graviditate nu este susţinută de dovezi.
Salariata, a reţinut instanţa de fond, nu a contestat că după data de 12 aprilie 2008 nu s-a mai prezentat la serviciu, arătând însă în contestaţie că starea de graviditate a împiedicat-o să mai desfăşoare munca într-un mediu toxic şi că societatea a refuzat să-i acord concediu prenatal sau să o treacă într-o muncă mai uşoară. Nu au fost depuse la dosar certificate medicale care să confirme incapacitatea de muncă determinată de sarcină după dara de 11 aprilie 2008.
Contestatoarea nu a dovedit că a adus la cunoştinţa angajatorului starea de graviditate prin informare în scris şi nici nu a adus angajatorului acte medicale din care să rezulte un potenţial risc pentru sarcina sa, care ar fi împiedicat-o să îşi desfăşoare activitatea în acel loc de muncă şi care ar fi necesitat obţinerea unui concediu medical sau concediu de risc maternal.

Întrebări
Este legală măsura concedierii pe motive disciplinare prin prisma art.60 lit.c) Codul muncii?
Ce va decide instanţa de recurs ?


Instanta de recurs se va pronunta asupra motivelor de recurs , depinde cum le vei face .Va analiza sentinta de fond si in raport de probele dosarului pe care noi nu le stim , va decide . Solutia o vei vedea la condica , nimeni nu o poate ghici dinainte .
Va trebui sa faceti dovezi cu privire la cele retinute de instanta de fond,
respectiv va trebui sa depuneti la dosar certificate medicale care să confirme incapacitatea de muncă determinată de sarcină după dara de 11 aprilie 2008.
De asemnea, trebuie sa faceti dovada ca ati adus la cunoştinţa angajatorului starea de graviditate prin informare si sa depuneti acte medicale din care să rezulte un potenţial risc pentru sarcina sa, care v-ar fi împiedicat-o să va desfăşurati activitatea în acel loc de muncă şi care ar fi necesitat obţinerea unui concediu medical sau concediu de risc maternal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
Daniel Coman, Avocat
Întrebări
Este legală măsura concedierii pe motive disciplinare prin prisma art.60 lit.c) Codul muncii?
Ce va decide instanţa de recurs ?


1. Da, este legala masura concedierii pe motive disciplinare ... in acest caz nu sunt incidente dispozitiile art.60 alin.1 lit.c C.mun., intrucat salariata nu a adus la cunostinta angajatorului ca este gravida.
Raportandu-ne la art.2 lit.c din OUG nr.96/2003, salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare. Avand in vedere acest text de lege, comunicarea despre starea de graviditate se face in scrsi si nu verbal.

2. Instanta de recurs va mentine ca legala si temeinica hotararea primei instante. In recurs, nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor.

va multumesc din suflet pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mă poate da afară de la muncă dacă sunt însărcinată în luna a 5-a? mă simt hărțuită din acest motiv tudoradriana84 tudoradriana84 Ma poate da afara de la serviciu daca sunt însărcinată in luna a 5-a? Mi s-a propus încheierea contractului de munca si trecerea pe o firmă de recrutare ... (vezi toată discuția)
Întrebare Semiluna96 Semiluna96 Bună seara! Am și eu o întrebare... Ce se întâmplă dacă nu am fost la muncă timp de aproximativ 3 săptămâni? Sunt însărcinată, de azi am intrat ... (vezi toată discuția)
Este posibila concediere angajatei însărcinate fiind in cm? nu concediu prenatal nici concediu de risc Alinroxi Alinroxi Este posibila concedierea fiind in concediu medical? Am anunțat angajatorul de sarcina fin primele săptămâni, am niște probleme si medicul specialist mi-a ... (vezi toată discuția)