avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Violenta verbala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Violenta verbala

as dori f mult sa aflu cum pot sa scap de hartuirea verbala a mamei sotului meu. situatia este valabila si pentru sot,din 2008 trecand prin procese ,prin care au incercat sa ne scoata din casa,dar a fost in zadar,noi fiind protejati de acte de vanzare cumparare date de o bunica. socrii locuiesc in italia,dar de doua ori pe an (minim),avem parte de cateva saptamani de stres.soacra este violenta verbal,cat si fizic,dar din fericire sotul meu a evitat ori conflict fizic......nu am depus pana acum nici o reclamatie la politie,dar cred ca este cazul sa facem ceva,mai ales ca la toate scenele asista si fetita noastra de 3 ani,care a inceput sa puna intrebari
locuim in aceeasi curte,situatie de moment,pana pana terminam constructiile si pana ce se va hotari prin partaj ,ce are fiecare....

Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
tiana_d201, utilizator
Cel mai recent răspuns: tiana_d201 , utilizator 00:59, 29 Iunie 2011
Avand in vedere ca nici macar nu stati impreuna , ei locuind in Italia, cred ca este bine sa evitati discutiile.
Violenta verbala-de fapt sa nu uitati ca mai este valabil art.10 din Conventia drepturilor omului, art.30 din Constitutie, privitoare ambele la "libertatea de exprimare"-deci fiecare este liber sa se exprime, sa aiba opinii pe care sa le poata spune.,prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete.Cenzura de orice fel este interzisa.
Insulta si calomnia au fost dezincrimitate, prin decizia Curtii Constitutionale-deci din punct de vedere penal nu aveti ce face.
Prin L.61/1991-ART.2- care spune ca injuraturile, gesturile obscene , facute in "public"-, acestea se sanctioneaza, conform Legii respective.Definitia spatiului public-un loc accesibil tuturor,indiferent de varsta, etnie, etc.-deci daca a injurat in curtea privata a familiei, aceasta este altceva-a facut-o in ograda ei.In plus, trebuie sa existe 2 martori care sa ateste acest lucru, martori care sa nu fie din familie si care sa arate ca ati fost "maltratati verbal"ceeace este cam greu.si ca prin aceasta violenta verbala, v-a pricinuit vreun rau, efectiv.
Mai bine, in perioada in care sunteti impreuna, incercati sa evitati cum spuneti d-voastra-orice "contact fizic"(fiind de fapt o exprimare gresita aceasta, referindu-se la cu totul altceva"
Faceti plangere la politie si cumparati-va si un spray paralizant pentru protectie.
Eu unul asa as face chit ca e bine sau invers. Pina la urma nu sinteti obligata sa suferiti niste traume (psihice si in viitor si fizice) nici Dvs., nici sotul si cu atit mai putin copilul.

Sint de parere ca uneori e gresit sa intorci si obrazul celalalt pentru ca unii vad asta ca un semn de slabiciune si fac mult mai mult rau.

Inca ceva..de ce nu vorbiti cu 2-3 prieteni care sa va asiste atunci cind soacra devine recalcitranta? Atrageti-o intr-o discutie si lasati-o sa isi dea drumul la sac :) Cu siguranta o va face si Dvs. veti avea doar de castigat. Pe linga asta puteti vizita si un psiholog pentru a avea o a doua dovada ca abuzurile verbale suferite va afecteaza intr-un anumit fel.

Este enervant ca asemenea personaje lipsite de bun simt exista dar va trebui sa intrati in joc daca altfel nu se poate.
Pentru ptar, aduc in discutie Legea 61/1991 care in art.2 pct. 4 spune :constituie contraventie:"aruncarea asupra unei persoane , constructii sau mijloc de transport cu substante inflamabile, iritant-lacrimogene,sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc".Ca sanctiune-amenda intre 1000-5000ron(art.3).
Mai departe, tot in legatura cu "sfatul "dat anterior , o sa arat si L.295/2004 care reglementeaza cadrul legal al armelor si munitiilor,si in care sprayurile intra in categoria armelor neletale, scurte, special confectionate , pentru a imprastia gaze iritante, nocive, paralizante si pentru acestea trebuie obtinut certificat de detinator de arme neletale , de la politie.Dar ma intreb, dece este necesar un spray contra unei "violente verbale"-si aceea doar cand vine respectivul sau respectiva acasa, din Italia, in loc sa i se intoarca spatele si sa fie ignorata complet?
Intr-adevar, nu este placut sa auzi injuraturi, cuvinte urate , in propria ograda dar inca o data, incercati, sa le ignorati .
Sincer, cred ca uneori legea mai mult strica decit repara. E in joc linistea unor persoane ba mai mult decit atit.

Dvs. vad ca ati tras concluzia folosirii spray-ului - eu nu am spus asta. Am vorbit doar de protectie in cazul violentei fizice. Mai multa atentie va rog. Referitor la amenda, habar nu aveam desi am cumparat 2 spray-uri (se pare ca magazinele nu au obligatia de a informa macar). Oricum, din pct. de vedere personal mai bine folosesc un spray si iau o amenda decit sa permit cuiva abuzul fizic asupra mea....

Si nu uitati ca am inceput prin a spune: "Faceti plangere la politie" si NU: "incepeti sa dati in stinga si in dreapta".

Nu uitati nici ca va aflati totusi in Romania unde Politia chiar daca ar avea cadru legal solid pentru interventii etc., s-ar sterge cu el la fund - si vb dintr-o lunga experienta dar poate ca mai sint si altii pe aici care au avut experiente neplacute cu organul/organele...

Nu incit la violenta DAR orice persoana are dreptul sa se apere si legea nu face 2 lei in momentul in care esti atacat.
multumesc pentru sfaturi.....adevarat e ca nu ma vad in postura de a ma "lupta'cu ea ....fie cu spray-uri ,fie fara...
singura mea arma a fost evitarea ei,dar sotul nu a avut acelasi noroc....
cat despre doi posibili martori,nu ar fi o problema. s-au oferit vecinii ,ce au mai fost martori de doua ori la "spectacol".
din fericire sotul se abtine sa o loveasca ,cu toate ca ea il provoaca...
ca o paranteza,am scris "conflict fizic",nu contact fizic...,in textul de mai sus...

Alte discuții în legătură

Spray autoaparare piper aby12 aby12 Buna ziua, doresc sa stiu daca spray-ul de autoaparare pe baza de piper tb declarat la Politie pt a-l putea detine? Daca mi se acorda dreptul de a-l detine, ... (vezi toată discuția)
Spray lacrimogen ilegal - incadrare juridica cezarad cezarad Am o intrebare. O persoana, conducator al unui autovehicul a fost atacata in trafic de o alta persoana (de-asemeni sofer). Mai precis, la o trecere de pietoni, ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! - sicanare in trafic BarbuAlexandruMarian BarbuAlexandruMarian Buna seara , vin cu 4 intrebari dupa o experienta neplacuta , astazi in jurul orei 12-00 am avut o sicanare in trafic cu un domn taximetrist , ulterior mi-am ... (vezi toată discuția)