buna ziua?
O societate angajeaza subingineri si chiar persoane fara studii superioare pe post de inginer(nu e vorba doar de post intern, dar mai si fac mentiunea in cartea de munca).
Dupa parerea dvs. ce risca ei facand aceste lucruri?
Incepand cu anul 1990, cand au inceput sa apara societatile comerciale private, am vazut multe asemenea anomalii.
Sunt persoane care se simt bine daca au o functie cu o denumire care "suna" bine, care "da bine" la imagine. In cariera mea am avut directori de marketing care nu faceau marketing, contabili-sefi care nu se ocupau de contabilitate etc. Voiau sa aiba asa ceva in carnetul de munca pentru a impresiona un viitor angajator. Dar reusea, oare, sa-l pacaleasca?
In cazul prezentat de dvs. nu consider ca este normal asa ceva. Eu nu am acceptat sa fac un astfel de contract de munca daca nu imi aducea actul de studii. Dar problema o pun altfel: ii dai post de inginer, ii dai fisa postului de inginer si apoi ce face? S-ar putea spune ca se descurca, numai daca este ruda sau prieten cu patronul. Un patron zdravan la :-/ nu face asa ceva pentru ca apoi #-o. Corect?
Sa inteleg ca ramane la latitudinea angajatorului daca doreste asa ceva...Ce sa spun, nici mie nu mi se pare corect, sa ne gandim doar ca in principiul ai putea angaja consileri juridici fara studii superioare de drept...In cazul subinginerilor pot intelege deoarece linia dintre studiile superioare de lunga sau de scurta durata s-a subtiat pana la disparirie, dar persoane fara studii superioare angajati ca ingineri, e deja prea mult.
Dar intrebarea mea avea un alt sens: este obligatorie (prin lege) diploma de inginer pentru angajarea ca inginer?
Eu am vrut sa intelegeti ca legea nu obliga la asa ceva. Un patron care se respecta si are interes ca firma lui sa aiba un renume va solicita pentru posturile care le are in organigrama numai specialisti. In alta situatie eu cred ca firma este numai o acoperire pentru alte afaceri ale lui.
Nu ati vazut ministri sau secretari de stat la care nu exista compatibilitate intre pregatirea profesionala si functie?
Chiar si la functionarii publici se mai practica ocuparea unui post prin "concurs de imprejurari". patronul este cel care raspunde de ce face cu banii lui.
Pentru incadrarea si promovarea in orice functie sau post este necesara indeplinirea unor conditii de studii.
Sunt situatii in care legea prevede pentru incadrarea in anulite functii un anume nivel al studiilor - obligatoriu.
Absolvirea invatamantului superior de specialitate, de exemplu, constituie o conditie pentru ocuparea functiilor de inginer, economiest, consilier juridic etc.
Potrivit C.O.R., pentru ocuparea postului de inginer sunt necesare studii superioare.
...dar studiile subinginerului (cu facultate de subingineri, nu colegiu, ) se numesc studii inferioare? Nu stiu daca trebuie sa platesti diploma!?
Sa facem totusi distinctie intre ocupatie, functie, meserie, profesie. Sunt destui prosti cu diploma, multi chiar printre cei care scriu pe aici.