avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
Am o nelamurire cu privire indemnizatie pentru cresterea copilului. Eu o sa nasc in septembrie 2011 si, initial, ma hotarasem sa optez pentru varianta a doua si anume concediu de crestere a copilului pana la 2 ani. Problema e ca nu inteleg ce inseamna "concediu fara plata" (din pct de vedere al legii) dupa ce copilul implineste un an. Inseamna ca dupa un an, nu mai beneficiez de indemnizatie?
Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu privire la aceasta situatie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:52, 20 Iunie 2011
1. OUG 111/2010 spune:
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

2. - Cand faceti cererea pentru CCC trebuie sa optati pentru una din variante: 1 an sau 2 ani.
- Daca optati pentru varianta pana la 1 an si dupa aceea, din diferite motive, nu puteti relua activitatea, nu mai puteti schimba optiunea initiala dar vi se ofera posibilitatea legala de a lua un an de CFP (fara a mai beneficia de indemnizatie).

3. Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 anb veti beneficia de un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana ce copilul implineste 2 ani.

4. De aceea este bine sa va ganditi inainte care varianta va fi mai avantajoasa pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Full Cost Visibility S.r.l. Full Cost Visibility S.r.l. Buna ziua, salariatul poate sa renunte la CCC si sa opteze pentru stimulentul de insertie? Acest lucru este posibil de cand implineste copilul 1 an pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil alinafay_bv alinafay_bv o lamurire exacta ,va rog. pentru un cocediu crestere copil, care varianta e carecta: 1)in primul an primesti 85% din veniturile nete pe ultimele 12 luni si ... (vezi toată discuția)