avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dosar somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dosar somaj

Am lucrat la o firma de la care in iunie 2009 am intrat in CIC in aceasta perioada firma respectiva a dat faliment,acum pt.a imi depune dosarul de somaj am nevoie de cateva acte de la respectiva firma sau de la lichidatorul judiciar ,de patronul firmei nu dau,lichidatorul judiciar ma flituie,ce pot face in acest caz.Dosarul de somaj trebuie depun in 10 zile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 27 Iunie 2011
1. Luati legatura cu judecatorul sindic care l-a numit pe lichidator si faceti urgent o reclamatie asupra lichidatorului.

2. Din Legea privind procedura insolventei (nr.85/2006):
Art.22:
...
(3) Judecatorul-sindic va sanctiona administratorul judiciar cu amenda judiciara de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON) in cazul in care acesta, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste sau indeplineste cu intarziere atributiile prevazute de lege sau stabilite de judecatorul-sindic.
(4) Daca prin fapta prevazuta la alin. (3) administratorul judiciar a cauzat un prejudiciu, judecatorul-sindic va putea, la cererea oricarei parti interesate, sa il oblige pe administratorul judiciar la acoperirea prejudiciului produs.
...
Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...
3. Luati legatura cu un avocat si il puteti da in judecata pe lichidator sa va plateasca daune.
Multumes frumos pt.raspuns...in final am dat de cine trebuia,avocatul care sa ocupat de insolventa firmei,acesta in schimb nu mi-a putut da anexa 14 si stagiul de cotizare,pt,ca nu le avea,a luat in final legatura cu administratorul firmai si se pare ca va trimite actele necesare,dar nu ma voi incadra in cele 10 zile in care mi sa spus sa depun actele la somaj,sunt si insarcinata cu al 2 copil...Mi se va accepta dosarul daca voi depune actele la 2 saptamani dupa ce fata a implinit 2 ani?
Eu am avut o indemizatie in valoare de 730 ron,care va fi valoarea somajului?.Am lucrat 1 an de zile(cu carta de munca).
1. Daca veti depune actele la Agentia de Somaj mai tarziu de 10 zile de la data concedierii veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj dupa concediu de maternitate si fost angajator in insolventa marrie marrie Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj avand in vedere ca mai am putin si termin concediul de meternitate iar fostul anagajator e in procedura de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim brut pe tara MonicaJurma MonicaJurma Buna dimineata, Mama mea urmeaza sa depuna actele pentru obtinerea somajului si am inteles ca acesta va fi 75% din salarul minim brut pe tara, in situatia ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)