avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajare administrator imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajare administrator imobil

Administratorul de imobil mai poate fi angajat cu conventiie civila?
Cel mai recent răspuns: alina.hozoc , utilizator 10:49, 4 August 2008
Orice persoana care doreste sa se implice in munca de administratie poate fi angjat cu conventie civila (prestari servicii-16%impozit) sau cu contract de munca care implica toate taxele.
Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract.
Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
De asemenea, pentru dministratori se pot incheia conventii de prestari civile ori contract de mandat.
gabi_const a scris:

Orice persoana care doreste sa se implice in munca de administratie poate fi angjat cu conventie civila (prestari servicii-16%impozit) sau cu contract de munca care implica toate taxele.

Care este reglementarea legala pentru a angaja un administrator in baza conventiei civile de prestari servicii?
Ce documente se intocmesc pentru plata acestuia si pentru plata impozitului. Nu este necesar sa se mai achite nici o alta contributie la bugetul statului pentru suma incasata?
Unde pot regasi in Codul fiscal posibilitatea de a incasa acest tip de venit?
Conventiile civile de prestari servicii sunt bazate pe prevederile Codului civil.
Miza conventiilor civile tine, evident, de aspectele fiscale asociate acesteia. Modificarile la Codul fiscal a adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitati independente, cu obligatia retinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%). Incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totusi insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

Pentru plata se pot folosi state de salarii.

De regula orice asociatie de proprietari cu statut juridic trebuie sa depuna lunar declaratia 100 (pana in 25 ale lunii) cu impozitul aferent per total salarii.

Alte discuții în legătură

Munca in uk buiavasi buiavasi Buna seara ! Am primit o oferta de munca la un hotel din Londra si schita contractului de munca pe care o anexez in attach cu rugamintea de a ma lamuri daca ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de trademark infringement in cazul unui website RazvanR RazvanR Buna ziua, Am o intrebare ceva mai complexa legata de posibile procese de trademark infringement in cazul unui website hostat pe server din SUA. O scura ... (vezi toată discuția)