avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusirea bunului gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusirea bunului gasit

Buna seara, am si eu o mare problema, am gasit un telefon pe trotuar am scos cartela si am aruncat-o. Intre timp proprietarul a intrebat mai multe persoane daca a gasit un telefon iar cineva i-a spus ca eu m-am aplecat si am luat ceva de jos proprietarul m-a gasit iar eu am negat ca l-am gasit, aceasta a depus plangere la politie in cele din urma politia a ajuns la mine iar eu l-am predat politiei. Problema este ca proprietarul nu vrea sa isi retraga plangerea, intrebarea este ce fac eu acum si ce se poate intampla? Va rog un sfat.
Incercati sa aveti o atitudine cooperanta, sa va recunoasteti fapta si daca nu aveti antecedente penale atunci poate reusiti sa scapati cu o amenda ... inteleg ca pana la urma ati predat acel telefon.
Da am predat telefonul, iar in procesul verbal nu spune nimic ca am vorbit cu proprietarul doar ca l-am predat in aceeasi si cand a fost intocmita plangerea. Si nu, nu am antecedente penale. Dar daca se va ajunge sa platesc amenda, asta inseamana ca mi se va intocmi si dosar penal sau va apare in cazier?
Cel mai probabil veti scapa cu scoaterea de sub urmarire penala + amenda administrativa, care nu se inscrie in cazier.
Pana atunci, prezentati-va de cate ori suntet chemat, nu va schimbati declaratia si peste o gramada de timp vi se va comunica ordonanta procurorului.
Succes!
cate zile a trecut de la predarea si gasirea telefonului?

"Aceasta infractiune este prevazuta în Codul penal la art. 216 si consta în fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau. Conform art. 2, constituie infractiune însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului,pentru aceasta infractiune este închisoarea de la o luna la 3 luni sau amenda"

sau : www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
ovidiu7676, utilizator
Stimate domn,
In cazul dvs. discutia trebuie in primul rand sa fie urmatoarea: au trecut 10 zile de cand ati gasit bunul si pana l-ati predat? Daca au trecut fapta dvs. e infractiune. Daca nu, daca de exemplu in a 10 a zi ati predat bunul fapta nu e infractiune. Legea lasa celui care a gasit un bun, un termen de 10 zile in care acesta sa il predea. Chiar daca dvs. de exemplu cand ati gasit bunul v-ati gandit ca o sa il tineti pt dvs. daca pana in a 10 zi l-ati predat, nu puteti fi sanctionat penal. In cazul acestei infractiuni nu avem de-a face cu o tentativa, fiindca e o fapta omisiva, se raporteaza la o inactiune - nepredarea. Chiar si cand vorbim de celelalte modalitati, dispunerea de bun ca de al dvs., adica faptul ca ati luat bunul si l-ati folosit, legea nu sanctioneaza tentativa. Deci daca ati predat bunul pana inclusiv in a 10 a zi de cand l-ati gasit, nu puteti fi sanctionat penal.
Daca au trecut 10 zile, ideea e ca legea nu da posibilitatea pagubitului sa isi retraga plangerea o data ce a fost depusa, deci si daca acesta ar scrie politiei ca nu mai vrea sa fiti tras la raspundere penala sau ca s-a impacat cu dvs., procedural nu se poate face nimic.
E drept ca, pentru a nu face dosare inutile, organele de urmarire penala, politistii adica, au un bagaj de asa-zise smecherii procedurale prin care sa inchida un dosar, dar asta tine de buna-vointa lor. De exemplu, pot sa considere sesizarea celui a cui a fost celularul ca nefiind o plangere penala, ori pentru ca nu e corect redactata, fiindca, de exemplu, nu a trecut toate datele dvs., ori sa considere ca e doar o sesizare administrativa pe care au rezolvat-o.
De obicei, in situatii din astea, cand bunul s-a recuperat sunt mai indulgenti in inchiderea dosarului.
Daca nu procedeaza astfel, ceea ce puteti face e, asa cum v-au sfatuit cei dinaintea mea, sa fiti baiat cuminte, sa va prezentati la politie cand va cheama etc.
Foarte probabil procurorul va va aplica o amenda administrativa, care e pana in 1000 RON, amenda care nu se trece in cazier.
Sper ca sunteti lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintat cu insusirea bunului propriu de catre politia municipala timisoara Sylverro Sylverro este pentru prima oara cand postez pe o pagina de aceasta...pentru ca mi sa intamplat ceva \"extraordinar\" in data de 30.07. am fost trimis de catre parinti ... (vezi toată discuția)
Telefon pierdut, reclamație la poliție tratată nepotrivit de agenți. Îi pot reclama? AncutaBarascu AncutaBarascu Buna ziua, Vineri seara \"am reusit\" sa-mi uit telefonul pe o banca, in aproximativ 5min m-am intors dupa el si prietena mea a sunat pe tel. si era inchis. ... (vezi toată discuția)
Am gasit un telefon si l-am pastrat ContSters332580 ContSters332580 Am gasit un telefon intr-un WC. gresela mea a fost ca NU l-am predat la politie, din dorinta de al pastra (suntem prea saraci sa nu ne bucuram la lucruri ... (vezi toată discuția)