avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor

un amic a avut un conflict cu cineva acum 3 ani iar pe mine m-a luat ca martor. acum 2 zile mi-a venit citatie acasa ca sa ma prezint la judecatorie. eu nu mai tin minte nimic ce s-a intamplat atunci si ce as putea face in acest caz? as putea cere procurorului sa nu ma mai cheme sau sa nu imi ia in considerare declaratia la rezolvarea cazului?

Daca ati fost citat la judecatorie aveti obligatia sa va prezentati si sa declarati tot ce stiti cu privire la faptele cauzei. In cazul in care nu va mai amintiti anumite fapte sau imprejurari, potrivit art.327 raportat la art.325 c.pr.pen. presedintele instantei poate da citire declaratiei anterioare.
dar pot cere sau ruga pe cei care se ocupa de caz sa nu ma mai cheme? sau le pot spune sa nu imi ia in considerare declaratia la rezolvarea cazului?
Cel care se ocupa de caz este judecatorul.Puteti solicita printr-o cerere sa fiti audiat la un alt termen, in cazul in care nu va veti prezenta puteti fi sanctionat cu amenda judiciara sau puteti fi adus cu mandat de aducere.
Stimate Domn,
Dupa cum v-a indicat si domnisoara/doamna Popescu, martorul are obligatia sa se prezinte cand este chemat de o instanta. Cand aveti un motiv intemeiat (sunteti in spital, nu va puteti deplasa din cauza unei infirmitati, sunteti citat la o alta instanta in aceeasi zi si aceeasi ora, sunteti plecat din tara etc. - motive obiective) puteti cere sa va citeze pentru un alt termen.
Intre martor si procuror/judecator nu se poate in sistemul actual de drept purta o negociere in scris cu privire la prezenta martorului la audiere, oricare ar fi motivul.
Dumneavoastra, daca nu sunteti in situatiile obiective de mai sus, sau intr-o situatie permanenta de imposibilitate de deplasare, sunteti obligat sa mregeti cand ati fost citat. Amenda in caz de lipsa nejustificata este de pana la 3.000 RON. Probabil nu va prisosesc acesti bani.
Mergeti in instanta si spuneti-le exact ce ati spus si aici. Ca nu va mai aduceti aminte. Probabil instanta va va intreba daca va mentineti declaratia data anterior si eventual avocatii va vor intreba daca anumite pasaje pe care vi le vor cita din declaratie corespund adevarului.
Cat priveste ceea ce sugereaza domnisoara/doamna Popescu, anume ca s-ar putea face aplicarea art. 327 C.p.p., ma indoiesc ca va fi asa, daca dvs. va veti prezenta. Instanta va lua in considerare ceea ce ati declarat in urmarire penala, mai ales pe fondul uitarii evenimentelor pe care probabil il veti sustine in fata acesteia, dar nu va citi declaratia in intregime conform art. 327 c.p.p. fiindca textul respectiv se refera la imposibilitatea obiectiva ca martorul sa mai fie adus in fata instantei (de ex, situatia cand martorul a decedat).
Sper ca v-am lamurit.
Sa nu inducem in eroare:
Art.327 C.pr.pen.Ascultarea martorului.
Instanta trece la ascultarea martorilor potrivit art.323 si 325, care se aplica in mod corespunzator.(dispozitii ce se aplica la audierea inculpatului)
Art.325C.pr.pen. Cand inculpatul nu-si mai aminteste anumite fapte sau imprejurari (........)presedintele cere explicatii, putand da citire, integral sau partial, declaratiilor anterioare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt citat ca martor intr-un proces de conducere fara ... Ionut966 Ionut966 Buna ziua, sunt citat ca martor intr-un proces de conducere fara permis si alcoolemie, intamplarea a fost acum 5 ani, din 2016, atunci am dat declaratie, au ... (vezi toată discuția)
Martor bibi22 bibi22 am fost martor la un accident rutier vara trecuta si am dat declaratie....si acum am primit citatie la tribunal p data de 16 mai si sincer nu mai tin minte ... (vezi toată discuția)
Dreptul martorului de a nu da declaratie in procesul penal... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Astazi am avut surpriza sa aflu de la procuror ca martorul nu este obligat sa dea declaratie (in opinia procurorului de caz, evident). Cu alte cuvinte, s-ar ... (vezi toată discuția)