avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si concediu de maternitate

Buna ziua!
Revin acum cu o situatie concreta. Sunt salariata de aprox. 4 ani. Acum sunt insarcinata in saptamana a 14 a. In lunile aprilie si mai 2011 am luat 10 zile, respectiv 11 zile de concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme. Eu citisem inainte legislatia si m-am bazat pe acest fapt, referitor la fractiunile de luna luate in calcul la indemnizatia pt crestere copil. Poate aparea vreo problema si sa nu pot lua CCC?
Data probabila a nasterii este 22 dec. Cand pot lua concediul de maternitate si care sunt pasii necesari?
Va multumesc foarte mult!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:57, 29 Iunie 2011
1. Sunt admise si acum fractiunile de luna. Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. Incepand cu luna a saptea de sarcina puteti intra in concediu de maternitate. Dar mai bine va redau din OUG 158/2005:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

3. Stabiliti impreuna cu medicul cand intrati in concediu de maternitate si apoi acesta va elibereaza lunar certificatul medical pe care il prezentati angajatorului care il calculeaza si il plateste.
va multumesc foarte mult pt precizari!
Sunt educatoare si termin concediul de maternitate pe 30 iulie.Deoarece am nascut la aceasta data(30 iulie) nu am beneficiat de concediu de odihna si nici de plata acestuia pe luna august 2009 zicandu-mi-se ca voi beneficia atunci cand voi termina maternitatea adica in august anul acesta.Am intr-adevar acest drept sau trebuia sa-mi plateasca concediul de odihna in 2009?

cipsiela:
1. Dvs. nu ati fost in concediu de maternitate ci in concediu de crestere a copilului (CCC) pana la 2 ani.
2. Concediul de maternitate = sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile = se acorda inainte de CCC.
3. Trebuie sa vedeti si ce scrie in CCM aplicabil institutiei dvs. si/sau in Statutul cadrelor didactice. Dar daca vi s-a spus ca puteti beneficia de acel CO dupa CCC atunci il solicitati si o sa il primiti.
4. Compensarea in bani a CO se face numai la incetarea contractului individual de munca (art.146(4) din Codul muncii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)