avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea peste granita a minorilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea peste granita a minorilor

am 2 nepoti de 8 si respectiv 16 ani,sunt cetateni romani dar locuiesc cu parintii in Suedia,vor sa vina in tara singuri,din Suedia in Romania nu e o problema la aeroport vin cu insotitor de bord care preda minorii unei rude desmante de la plecare de acolo...ei problema se pune cum si cu ce acte pleaca din nou in Suedia?avand in vedere ca ambii parinti sunt in Suedia.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:38, 23 Iunie 2011
In mod normal ar trebui sa circule cu o persoana majora. Insa Cel de 16 ani are capacitate de exerctiu restransa a drepturilor. Trebuie sa aiba pasaport amandoi, iar parintii sa dea procura celui de 16 sa calatoareasca impreuna cu cel de 8 ani din Suedia in Romania si retur.
Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră care are nevoie de :
1.-declaratie notariala a ambilor parinti care trebuie sa cuprinda:
a.-acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minori,
b.-statul de destinaţie,
c.- perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria,
d.-scopul deplasarii,
e.-ruta urmata pana la statul de destinatie,
f. -indicarea faptului dacă minorii urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează sa fie fi încredinţati minorii,
d..- datele de identitate ale persoanei majore.
2.-cazierul judiciar al acesteia.
3.-pasaport pentru minori.
Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire blondutza-mada blondutza-mada Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor mirka mirka Buna ziua prin hot definitiva si irevocabila copilul meu a fost incredintat tatalui si tot prin hot definitiva si irevocabila s-a hotarat ca in vacanta de ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara doar cu mama, fara tata dianabab dianabab Am o fetita de un an pe care o cresc singura, este pe numele meu si in costudia mea in urma procesului cu tatal acesteia.Intrebarea mea este daca pot s-o scot ... (vezi toată discuția)