avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deducere personala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deducere personala

care sunt conditiile pentru ca un salariat sa beneficieze de deducere ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 23 Iunie 2011
Din Codul fiscal:

Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.001 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
(4) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.
(5) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.
(6) Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
(8) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.
neon butterflies a scris:

care sunt conditiile pentru ca un salariat sa beneficieze de deducere ?


O conditie obligatorie este ca acea persoana sa fie angajat cu contract individual de munca si sa nu aiba un salariul brut lunar mai mare de 3000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere impozit turcitunicolae turcitunicolae Sunt medic rezident, iar sotia mea este inca studenta si nu are nici o forma de venit. As dori sa stiu daca se poate deduce din impozit pentru ca este in ... (vezi toată discuția)
Deducere violetar violetar poate o persoana sa aiba in intretinere sotul care are certificat de persoana cu handicap grav si are o pensie de peste 400 lei? (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara pentru copil major fara loc de munca (30 de ani) dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul in care un salariat declara ca fiul sau in varsta de 30 de ani nu are loc de munca si aduce adeverinta de la Administratia fiscala din ... (vezi toată discuția)