avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru parcare

Buna ziua,
Am si eu o situatie: o prietena a primit o amenda pentru ca a stationat intr-o statie de autobuz. PV a fost completat de un agent de la politia comunitara, nu de la rutiere. Prientena mea nu a dorit sa semneze procesul verbal din 2 motive: 1. agentul nu s-a prezentat si avea un ton de superioritate si 2. nu era convinsa ca un agent de la pol comunitara poate aplica o astfel de amenda. In momentul cand i-a spus ca nu semneaza agentul a devenit irascibil, a amenintat-o ca daca nu semneaza va primi amenda acasa prin posta cu valoarea cea mai mare (1000 ron). Prietena mea mai era co cineva in masina, exista deci un martor. Prietena mea i-a solicitat agentului o copie a PV dar acesta a refuzat pe motiv ca nu e semant si a spus ca il va trimite prin posta si ca va completa ce doreste. Asa s-a si intamplat, a primit amenda (500 ron) acasa cu motivul parcare in loc nepermis, proces verbal nesemnat de contravenient si nici de un martor de la fata locului.
Din cate stiu un astfel de act e nul, de aceea prietena mea a contestat PV. Daca se poate sa stiu ce sanse are o astfel de contestatie. Termenul e pe 11.09. Va fi citata si cealalta pers. din masina ca martor sau cum se procedeaza? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:45, 16 Septembrie 2008

Art. 1. din OUG 195/2002 prevede:
(1) Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic, drepturile, obligaţiile şi răspunderile care revin persoanelor fizice şi juridice, precum şi atribuţiile unor autorităţi ale administraţiei publice, instituţii şi organizaţii sunt supuse dispoziţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Autoritatea competentă în domeniul circulaţiei pe drumurile publice privind iniţierea şi avizarea unor reglementări, precum şi aplicarea şi exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Se vede clar ca politia comunitara nu are treaba cu circulatia rutiera.

Art. 65. din OUG 195/2002 prevede:- Cazurile şi condiţiile în care oprirea, staţionarea sau parcarea pe drumul public este permisă se stabilesc prin regulament, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.



Art. 142. din Regulament din 04/10/2006 (HG . 1391/2006) prevede:
- Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

g) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;




Art. 98. din OUG 195/2002 prevede:
(1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.


Art. 99. din OUG 195/2002 prevede:
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:

(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).



Art. 108. din OUG 195/2002 prevede:
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. 8. staţionarea neregulamentară;

Se vede clar:
- politia comunitara nu are atributiuni in domeniul circulatiei rutiere
- cuantumul amenzii este incorect, amenda maxima ce se putea da era de 150 lei

Va doresc numai bine

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Pe baza carei legi v-a amendat? Pe OUG 195/2002 nu putea sa va amendeze dar s-ar putea sa va fi amendat in baza vreunei hotarari a consiliului local (daca spatiul pe care ati parcat se afla in administratia primariei). Politia comunitara nu are atributiuni in domeniul circulatiei rutiere (cel putin nu cea prevazuta de OG 195) dar exista si exceptii... cel putin la noi in oras de ex. te poate amenda ptr. parcarea pe spatiile verzi, in apropierea blocurilor sau in alte locuri decat cele special amenajate (parcarea cam are legatura cu circulatia rutiera). Trebuie vazut exact temeiul in drept invocat de catre acesta pe procesul verbal.

Potrivit Legii nr. 371 din 20/09/2004, privind înfiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare:
"Art. 7. – Poliţia Comunitară are următoarele atribuţii:
[...]
f) constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale, conform legii, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţilor, comerţul stradal, protecţia mediului înconjurător, precum şi pentru faptele care afectează climatul social, stabilite prin lege, hotărâri ale consiliului local sau dispoziţii ale primarului;
[...]."
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

lautz a prezentat urmatoarea situatie:

Buna ziua,
Am si eu o situatie: o prietena a primit o amenda pentru ca a stationat intr-o statie de autobuz. PV a fost completat de un agent de la politia comunitara, nu de la rutiere.

Punctul meu de vedere s-a bazat pe aceasta situatie. Este vorba de o incalcare clara a OUG 195/2002. Prin urmare este de competenta politiei rutiere, nu a celei comunitare



Potr.art. 15(1) din O.G.2/2001, " Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori".
Alin.(2) prevede ca, "Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
Asa stand lucrurile, se poate ca si cei de la Politia Comunitara sa aiba calitate de agent constatator. Este un aspect care trebuie verificat(solicitati proba in instanta)
cioan a scris:

lautz a prezentat urmatoarea situatie:

Buna ziua,
Am si eu o situatie: o prietena a primit o amenda pentru ca a stationat intr-o statie de autobuz. PV a fost completat de un agent de la politia comunitara, nu de la rutiere.

Punctul meu de vedere s-a bazat pe aceasta situatie. Este vorba de o incalcare clara a OUG 195/2002. Prin urmare este de competenta politiei rutiere, nu a celei comunitare


Putea fi o statie de autobuz privata (ca in Tg. Mures) care are cu totul alt regim decat statia obisnuita de autobuz... am avut aceasta situatie in cap cand am dat raspunsul... (in plus e doar afirmatia initiatorului topicului ca era statie de autobuz... poate era parcare, spatiu verde etc. ... niciodata sa nu crezi ca justitiabulul are reprezentarea corecta a adevarului fara sa vezi procesul verbal sau fara sa mergi la fata locului sa vezi de ce statie vorbeste... am avut de-a face cu un proces in care atat politia cat si clientul sustineau ca e spatiu verde dar mergand la fata locului n-am vazut fir de iarba pe o raza de 500 de m de la locul contraventiei... era betonat tot)
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat pentru conducere fara permis desi eu nu circulam gabystoica gabystoica pe data de 22 aprilie fiind cu masina la un prieten,a sosit un echipaj de politia locala si a intrebat a cui este masina de la poarta ,eu am spus ca este ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala pentru parcare neregulamentara IonutTurlea IonutTurlea Buna ziua, ma puteti ajunta cu un model mai personalizat de contestare a unui P.V. de contraventie ? detalii si argumente : Fapta savarsita este prevazuta ... (vezi toată discuția)