Buna seara,
Am nevoie de ajutorul unui specialist in domeniul depozitarii/livrarii de produse alimentare congelate (carne si peste).
SITUATIE DE FAPT:
Clientul are in gestiunea scriptica ca UM principala Kg. la toate produsele.
Furnizorul de servicii (depozitare si livrare produse) are in gestiunea scriptica ca UM principala kg. si bax. in functie de calibrajul produsului.
Conform documentului de intrare in custodie primit de la client, produsele au ca UM principala kg si UM secundara bax.
La primirea comenzilor de livrare catre magazinele partenere ale clientului, livrarea fizica si descarcarea de gestiune are in unele situatii ca UM bax. iar ca UM sec. kg. (calculata in urma coeficientului de transfer stabilit la inregistrarea codului de produs conform documentului de intrare).
La efectuarea inventarierii produselor participa 2 comisii formate din membrii societatilor partenere. Dupa eliminarea erorilor de inregistrare, inversiunilor intre produse asemanatoare sau suspiciunilor de sustrageri intentionate, intre datele din contabilitate si cele faptice rezultate in urma inventarierii stocul prezinta diferente mari cantitative intre cele doua comisii de inventariere.
Dupa compensarea lipsurilor cu eventuale plusuri constatate, furnizorul de servicii ramane luna de luna cu lipsuri mari de gestiune.
Am incercat sa gasesc o explicatie logica si nu reusesc. Am citit, m-am documentat atat cat m-am priceput si iata ce am gasit intr-un referat privind conservarea carnii la capitolul modificari fizice prin congelare: “…..pierderile in greutate continua si dupa congelarea in timpul depozitarii si sunt legate de regimul depozitarii. Pentru reducerea scazamintelor, se recomanda ca pastrarea carnii sa se faca la temperaturi cat mai joase si mai uniforme, stivuirea sa fie cat mai compacta, sa se acopere stivele cu panza impermeabila, carnea ambalata sa se depoziteze separat de carnea neambalata. Scazamantul la depozitarea carnii congelate, pentru toate categoriile de carnuri neambalate, pe luna, este in trimestrul I si IV de 0,20%, in trimestrul II de 0,25% si in trimestrul III de 0,30%......”.
In cazul de fata fz. de servicii respecta conditiile de depozitare conform indicatiilor de temperatura aflate in documentele de insotire ale produselor.
Practic produsele se primesc ambalate in cutii de carton denumite bax-uri ce contin un anumit grad de umiditate (a nu se intelege decongelate) si un anumit nr. de kg..Aceste bax-uri sunt depozitate pe paleti, se cantaresc si in functie de sortimentul de produs sunt sau nu calibrate. La produsele necalibrate se inregistreaza la UM principala kg. iar la cele calibrate bax. (rulajul de marfa lunar este foarte mare dpdv cantitativ si sortimentar)
Poate ca la stabilirea UM principala intervine eroarea. Referitor la pierderi in greutate prin congelare ar putea exista o unitate de masura principala recomandata la inregistrarea cantitativa a produselor alimentare congelate?
De ce clientul insista sa pastreze la toate produsele UM principala Kg? Toate produsele sunt primite si livrate in bax-uri. Daca s-ar stabili pentru ambii parteneri UM principala bax si nu kg sunt sigura ca la urmatoarea inventariere diferentele cantitative vor fi in limite acceptabile pentru ambele parti.
Daca informatiile oferite au fost suficiente si clare ma poate ajuta cineva cu o explicatie logica referitor la ceea ce am dezbatut?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri de care am mare nevoie,
Have a nice day!
Umiditate
cameliasilvia
Buna ziua ,
Puteti sa ma ajutati cu inregistrarile contabile si actele necesare pentru urmatoarea situatie:
exportam 22.04 tone, clientul din serbia ... (vezi toată discuția)
Transfer intre gestiuni
ady09
buna ziua.am in programul saga create 2 gestiuni: una cantitativ valorica (productie) si una global valorica (comert cu amanuntul).Cum transfer produsul finit ... (vezi toată discuția)