Cititi cu atentie !
Metode de evidenta a stocurilor
Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ şi valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
În condiţiile folosirii inventarului permanent, în contabilitate se înregistrează toate operaţiunile de intrare şi ieşire, ceea ce permite stabilirea şi cunoaşterea în orice moment a stocurilor, atât cantitativ cat şi valoric.
Inventarul intermitent consta în stabilirea iesirilor şi înregistrarea lor în contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfârşitul perioadei. În acest caz, ieşirile se determina ca diferenţa între valoarea stocului iniţial plus valoarea intrărilor şi valoarea stocului final, determinat pe baza inventarierii.
Contabilitatea analitica a bunurilor se tine pe baza uneia din următoarele metode: operativ-contabila, cantitativ-valorică, global-valorică.
Metoda operativ-contabila se poate aplica pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, mărfurilor şi ambalajelor.
Aceasta metoda consta în ţinerea, în cadrul fiecărei gestiuni, a evidentei cantitative a bunurilor, pe feluri, cu ajutorul fişelor de magazie iar în contabilitate, în ţinerea evidentei valorice pe conturi de materiale, desfăşurate valoric pe gestiuni, iar în cadrul gestiunilor, pe grupe sau subgrupe de materiale, după caz.
Controlul exactitatii înregistrărilor din evidenta gestiunilor şi din contabilitate se asigura prin evaluarea stocurilor cantitative, transcrise din fişele de magazie în registrul stocurilor.
Metoda cantitativ-valorică se poate folosi pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, mărfurilor, animalelor şi ambalajelor.
Aceasta metoda consta în ţinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri în cadrul fiecărei gestiuni, iar în contabilitate ţinerea evidentei cantitativ-valorice.
Verificarea exactitatii înregistrărilor din evidenta de la locurile de depozitare şi din contabilitate se efectuează prin punctajul periodic dintre cantităţile operate în fişele de magazie şi cele din fişele de cont analitic din contabilitate.
Metoda global-valorică se poate utiliza pentru contabilitatea analitica a mărfurilor şi ambalajelor din unităţile de desfacere cu amănuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, precum şi altor categorii de bunuri.
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a mărfurilor şi ambalajelor se tine global-valoric, atât la gestiune, cat şi în contabilitate, iar controlul concordanţei înregistrărilor din evidenta gestiunii şi din contabilitate se efectuează numai valoric la perioade stabilite de unitate.