avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferenta mare intre citirile apometrelor din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece

Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale pierderi de la contor la coloanele spre apartamente- nu exista. Am verificat daca apometrele din apartamente sunt verificate metrologic- si acest lucru este facut.Si totusi lunar cantitatea de apa citita de contor este mai mare cu cca 60mc in medie , dar am avut lunile ianuarie , august cu 110mc in plus pe luna si luna septembrie 187 mc.In total in anul 2010 am platit 833mc. In anul acesta e la fel pana acum.Consumul lunar citit de apometrele din apartamente este de in medie de 250 mc. De unde poate sa apara acest consum?
Cel mai recent răspuns: zamcanuvictoria , utilizator 19:55, 1 Iulie 2011
Daca eliminam cauzele pe care le-ati descris mai sus mai avem cateva alte cauze:
- diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament (clasa C - cea mai buna) si apometrele din casa (clasa B sau chiar A - cea mai slaba). La aceste contoare nu se inregistreaza picatura sau firul de apa de o anumita dimensiune de la wc sau robinete, inregistrindu-se diferente semnificative, cu atat mai mari cu cat aveti mai multe apartamente si dintre acestea o parte au defectul acesta la instalatie.

- contoarele de apartament au o indicatie data de producator pentru pozitia de montare a lor pe tevi, verticala sau orizontala. Instalatorii tin cont de aceasta pozitie mai mult sau mai putin pentru ca locul in care le monteaza nu permite adeseori montarea lor corecta. Spatiu foarte stramt sau acoperit deasupra astfel incat nu pot fi citite decat intr-o anumita pozitie. Montarea defectuoasa ca pozitie poate furniza de asemenea o cauza de viciere a inregistrarii consumului.

- citirea incorecta a indecsilor din casa (unii proprietari nu vad bine sau isi ajusteaza consumul dupa cum au sau nu bani in luna respectiva), citirea la date si ore diferite a contoarelor din casa fata de bransament, dar si intre proprietari, aproximarea indecsilor la nivel de unitate, fara zecimale.....)

Pe linga toate cele sugerate de d-na @elga50, din exemplul "gospodarilor" mei, o sugestie si de la mine: vedeti daca nu e vre-un robinet la subsol (chiar in boxa cuiva) de unde se ia apa si se duce in casa, la spalat masini, pus varza in butoaie, etc.
Daca se efectueaza o verificare si citire lunara de catre adm. sau pres. de asoc. neaparat trebuie verificata situatia daca robinetii si w.c.-ul din apartamentele proprietarilor nu picura incontinuu a.i. sa nu se inregistreze de catre apometrele de clasa B dar prinsa aceasta scurgere de apometrele clasa C.

Acolo unde se intalnesc scurgeri cu picatura trebuie remediata situatia de proprietarii apartamentelor iar daca in apartamente locuiesc proprietari mai in varsta trebuie ajutati de asociatie sa se efectueze repatia.

Daca in apartamente nu exista acele pierderi cu picatura trebuie vazuta unde se duce atata apa verificand situatia subsolului.:(
daca un robinet (sau WC) curge apa cu un firicel cat varful unui creion (datorita tolerantei apometru nu inregistreaza ), masurati cu o sticla de 1 litru apoi calculati si veti afla ca intro luna se pierde numai la un robinet cca 50 m.c.
La 250 m.c. consum lunar sa ai 100 m.c diferenta, este enorm de mult. Adica este o diferenta de 40%, ceea ce se poate intampla in cazul unei avarii daca ar fi doar intr-o luna. Dar aceste diferente de la 60 la 180 m.c., asa cum se arata in mesaj, se repeta, sunt permanente si fara urme de avarii, inundatii...
Diferentele datorate citirii apometrelor la date si ore diferite nu afecteaza pentru ca ar trebui intr-o luna sa iasa plus si-n alta minus.
La precizia apometrelor ne putem gandi, dar erorile datorate acestora nu pot fi mai mari de 5% si nu or fi toate de ea mai slaba precizie.
Este posibil sa fie furt de apa si pierderi in casa multor proprietari prin curgerea continua a firicelului de apa ce nu este sesizat de apometru individual.
Daca dupa apometrul general pleaca spre apartamente, pe verticala mai multe coloane (cate una la bucatarie si cate una la baie pentru fiecare apartament) recomand sa se instaleze pe fiecare din aceste coloane cate un apometru, la subsolul blocului. Lunar sa se citeasca apometrul general si sa se citeasca aceste 4-6-8 apometre de coloana. Suma apometrelor de pe coloane trebuie sa fie egala cu ceea ce se consuma pe apometrul mare, general.
Apoi consumul indicat (prin diferenta de la o luna la alta) pe fiecare din cele 4-6-8 apometre din subsol sa se compare cu apometrele din apartamentele aferente. Asa se poate depista macar pe ce colane se pierde apa.
Independent de aceasta operatiune, verificati in fiecare apartamente daca sunt instalatii alimentate inainte de apometru individual si daca fiecare apometru este verificat metrologic.

Alte discuții în legătură

Pierdere de apa orsaia2006 orsaia2006 am urmatoarea intrebare ...daca un propietar din cadrul unei as de prop refuza sa plateasca suma de 3 ron ,suma ce reprezinta pierderea de apa pe parte comuna ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)