avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Ajutor din partea UE in agricultura
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Ajutor din partea UE in agricultura

Buna tuturor.

Fratele meu detine o microferma (sere pt. legume) in propria gradina. Are certificat de producator de la primarie. Cu asta isi vinde produsele in pietele taranesti din zona.
Acum a apelat la un ajutor pentru dezvoltare si are sansa sa obtina ajutor nerambursabil in suma de 1500 euro/an, DAR e o mare problema la mijloc..statul lui Base il obliga ca sa-si transforme mica "afacere" in intreprindere individuala sau persoana fizica autorizata, altfel nu poate accesa fonduri europene.

Intrebare: In cazul in care isi face o II sau PF el va fi obligat sa-si desfaca produsele in locuri special amenajate pentu firme? ..va fi obligat sa-si vanda produsele cu casa de marcat langa el?
II sau PF care sunt producatori au acelasi regim lucru ca si cele care fac "bisnitza" prin piete?

Va rog mult cine se pricepe la asa ceva sa ma indrume...desi parerea mea personala e ca pt.1500 euro pe an (timp de 5 ani) nu merita sa-ti treci mica afacere pe persoana juridica, cat timp poti sa produci si sa-ti desfaci produsele in mod LEGAL si cinstit..si tu ca producator direct nu esti pus sub acelasi acoperis cu comercianti.

Cu stima,
Zoli B.
Cel mai recent răspuns: zolysoftsolutions , utilizator 18:01, 5 Iulie 2011
Poate, ca sa respectam adevarul, Europa lui Base il obliga. Nu?
Nu se schimba nimic ci se introduce si un pic de impozitare. Nu credeti ca trebuie sa platiti si la statul asta ceva impozite.
In piata taraneasca nu trebuie casa de marcat.
Faceti pfa.
Buna Dl.Neagu,

In primul rand va multumesc frumos pentru raspunsul concret.
Trebuie sa contribuim cu totii la bugetul de stat prin orice comercializam, DAR eu personal consider ca taranii nostri platesc impozitul prin spagile care se incaseaza la importurile masive de legume in tara, din cauza carora taranii nostri mor de foame cu productia lor in ograda. Asta e realitatea crunta..care apartine si lu' Base :) ..nu ne bagati intr-o oala cu bisnitzarii de legume..aia e cu totul altceva decat munca de 16 ore pe zi si riscul de a pierde tot in oricare din cele 365 zile din 365.

Multumesc din nou pentru sfatul Dvs. am sa fac PF.

Sunteti sigur ca in cazul in care sunt PF nu trebuie sa am casa de marcat in pietele destinate micilor producatori? ...primaria o sa-mi emita certificat de producator in continuare (pentru ca asta mi se cere cand vine control in piata, sau la intrarea in piata, cand platesc taxa de intrare)?
Micii producători pot vinde produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, iar comerţul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale. În ceea ce îi priveşte pe micii producători agricoli care care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, aceştia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător - act normativ în vigoare. Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale.
Pana la urma, inteleg ca inconvenientul este ca persoana respectiva a fost obligata sa se inregistreze ca operator economic. Iar obligatia provine din faptul ca aceeasi persoana doreste sa obtina subventii de la stat.

Daca aceasta este regula pentru a obtine o subventie, atunci dezbaterea nu-si are rostul: acceptati conditiile si primiti subventia sau nu le acceptati si va descurcati pe cont propriu.

Mie intotdeauna mi-e ciuda cand oamenii nu constientizeaza ca subventiile, granturile, fondurile europene sunt un privilegiu si se obtin pe baza de concurs. Si nu constientizeaza ca statul nu are "banii sai", ci subventiile vin din banii luati de la ceilalti. Care ceilalti pretind in mod firesc niste minime criterii de performanta si conformitate pentru banii pe care i-au dat.
Stimate domn IonVasilescu.. Si mie mi-e ciuda cand oamenii NU realizeaza ca pe masura 141 se acorda o subventie de 1500 euro (6.300RON), la care statul roman ma OBLIGA sa ma constitui personalitate juridica..adica PFA,II,SRL. In acest caz DOAR taxele dupa patron sau unic angajat trebuie sa livrez STATULUI cca. 4.300 RON (daca inaintea alegerilor nu da bine sa mai creasca minimul pe economie)..dupa aceea in cazul PFA (cultivare legume) imi cere si un impozit fix de 1.400 RON, imi cere ca sa cumpar o casa de marcat, care o voi fiscaliza. Fiind PFA nu mai am acces la anumite piete, destinate producatorilor, adica ma baga intr-o oala cu bisnitzarii de legume. Cati clienti pierd numai daca afisez ca sunt PFA? ..care cumparator va avea incredere ca eu produc cu mana mea legumele?..toti vor considera ca fac bisnitza cu marfa turceasca.

DECI domnule IonVasilescu..sa nu va mirati foarte tare ca NU sunt impresionat de raspunsul Dvs.
Am fost mirat cand am calculat ce inseamna un ajutor (pacaleala) pentru oamenii care intr-adevar au nevoie de un sprijin.

subventiile de care vorbiti si "vin din bani luati de la ceilalti" le veti gasi la cei care apeleaza si obtin subventii de miliarde, fara sa stie ca rosiile nu cresc pe pom.

PS. ..si sunt in legalitate, chiar daca nu produc ca si personalitate juridica, obtin certificat de producator (pe cai legale, nu ca tziganii din obor), si platesc statului roman un impozit pe venitul agricol (dupa norma de venit) o suma de 2.400 lei pe anul 2011.

Cu stima,
Zoli B.

Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
zolysoftsolutions, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare legume-fructe la poarta fermei DorinaCet DorinaCet Bună ziua, vă rog frumos să îmi spuneţi dacă, în afară de certificat de producător, mai am nevoie şi de alte acte pentru a putea comercializa ... (vezi toată discuția)
Buna seara,care este forma de organizare potrivită pentru vânzarea ... ValerieG ValerieG Buna seara,care este forma de organizare potrivită pentru vânzarea legumelor din grădina proprie ? Menționez ca vânzarea trebuie realizată prin ... (vezi toată discuția)
Pot emite factura + chitanta unei persoane fizice? Andreea7777 Andreea7777 Buna ziua, Sunt PFA neplatitoare de TVA in sistem real, cod caen 0150 Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor). As ... (vezi toată discuția)