avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acordul de mediere investit cu titlu executoriu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acordul de mediere investit cu titlu executoriu

In diferite cercuri de discutii cu referire la mediere, apare din ce in ce mai des o dorinta exprimata de mediatori "acordul de mediere sa fie executoriu, fara a mai trece prin justitie sau notariat". Ce parere aveti ?? Este corecta dorinta ? Daca "da" , in ce spete se poate pune in practica ??
Cel mai recent răspuns: dudu51 , utilizator 16:57, 20 Septembrie 2011
atit timp cit nu se poate verifica ca nu exista vicii cu privire la exprimarea consimtamintului, a identitatii partilor sau continutul actului nu va putea fi admisa legal caracterul de titlu executoriu al acordului fara a fi autentificat sau admis de catre instanta.
pe de alta parte, datorita faptului ca mediatorii nu sunt obligati sa aibe pregatire juridica, este necesara o verificare a continutului acordului de mediere astfel incit acesta sa nu incalce prevederi legale imperative.

acesta este si motivul ptr care se solcita aceste 2 conditii.
Atata timp cat mediatorul nu este un specialist in drept ar fi o mare eroare ca acordul de mediere sa fie executoriu.
sunt unele cazuri in care ar putea fi titlu executoriu
de ex
partaj judiciar
divort
in spete comerciale

in altele chiar daca e vointa partilor,ele pot incalca legile
Fara existenta unei hotarari judecatoresti nu are cum sa fie titlu executoriu.
Cat priveste actul autentic, fara ca notarul sa aiba partea in fata nu cred ca se poate...deoarece trebuie sa semneze in fata notarului si nu a mediatorului.
abcdeadi a scris:

Atata timp cat mediatorul nu este un specialist in drept ar fi o mare eroare ca acordul de mediere sa fie executoriu.


=D>
Asta-i!
Pe mine ma cam sperie gandul unui titlul executoriu redactat de un inginer zootehnist chiar daca pe calea contestatiei la executare se poate ataca chiar acest titlul executoriu care nu provine de la o instanta judecatoreasca.
Absurditatea unei astfel de cereri - acordul de mediere = titlu executoriu - rezulta din faptul ca daca e firesc ca actele autentificate de notarii publici - care sunt, macar la nivel de teorie, specialisti in drept - sa fie titluri executorii, este nefiresc ca acorduri redactate de persoane carora dreptul le este complet strain sa ajunga sa fie executate silit fara sa fi trecut mai intai prin filtrul impus de instantele judecatoresti.

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Contractul de mediere are titlu executoriu? carmenbn carmenbn Se poate executa un contract incheiat la mediator de catre asociatia de proprietari si un restantier? (vezi toată discuția)
Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)