avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de munca cu timp partial si durata maxima ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de munca cu timp partial si durata maxima legala a timpului de munca

O persoana incheie 3 contracte de munca cu 3 angajatori. Primul cu timp normal, 8 ore, al II-lea si al III-lea cu durata de cate 2 ore.
Cele trei contracte sunt vizate de catre ITM#-o
:O Cum se aplica prevederile art111:-/
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 4 Mai 2011
Desi in codul muncii nu se specifica, uzanta este ca prevederile art. 111 sa fie aplicabile pentru relatia stabilita intre angajatul respectiv si fiecare angajator in parte, nu per total prestat in ziua de munca; de altfel, omul are dreptul neingradit la munca, nu? Cine si unde a scris vreodata ca nu ai voie sa prestezi decat n ore zilnic? ;)
Codul Muncii limiteaza numarul de ore lucrate pt un angajator, daca sunt mai multi angajatori nu se mentioneaza nimic
Dar ce parere aveti despre prevederile art.41 din Constitutie
ART. 41
"Munca şi protecţia socială a muncii
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.
(2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.
(3) Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore."
Intr-adevar, Legii 53/2003 i s-ar aplica principiul "specialia derogant" fata de prevederile din Constitutie, insa in legea mentionata nu gasesc prevederi contrare.:( dar poate gresesc :-/ sau nu interpretez intocmai...
Parerea mea este ca fiecare om stie cat poate "sa duca" si nu va incheia contracte individuale de munca pe ca nu le va putea onora. De asemenea, un angajator va vedea daca un angajat al lui este prea "obosit" din cauza altor contracte si va renunta la el. Statul nu are nimic de zis pentru ca fiecare angajator vireaza ce e de virat la stat. Iar Casa de Pensii nu va lua in calcul la perioada de cotizare, ca timp ma refer, decat maxim 8 ore pe zi, asa ca toata lumea este multumita.:))
tudorvaleriu a scris:

Parerea mea este ca fiecare om stie cat poate "sa duca" si nu va incheia contracte individuale de munca pe ca nu le va putea onora. De asemenea, un angajator va vedea daca un angajat al lui este prea "obosit" din cauza altor contracte si va renunta la el. Statul nu are nimic de zis pentru ca fiecare angajator vireaza ce e de virat la stat. Iar Casa de Pensii nu va lua in calcul la perioada de cotizare, ca timp ma refer, decat maxim 8 ore pe zi, asa ca toata lumea este multumita.:))

Poate ca practica este neunitara =D>pentru ca, personal, m-am aflat in situatia mentionata iar Casa de Pensii a luat in calcul toate perioadele de cotizare. Am dovada palpabila.=D> stagiul de cotizare

Alte discuții în legătură

Nr. de ore redus mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Daca puteti as dori sa ma ajutati in privinta unei probleme. La locul meu de munca vor sa modifice statul de salarii cu 2, respectiv 4 ore/zi ... (vezi toată discuția)
Program redus - drepturi banesti, pensie ContSters229751 ContSters229751 Afecteaza reducerea timpului de munca de la 8 ore la 7 ore salariul si vechimea in munca (in vederea stabilirii dreptului la pensie)? Daca da unde se ... (vezi toată discuția)
C.m.cu 2 ore TANASE ILEANA TANASE ILEANA Buna ziua! O cunostinta, cu o vechime in munca de 25 de ani, la care contributia pt. pensie a fost la salariu mediu pe economie,acum nu mai are loc de ... (vezi toată discuția)