avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii nr. de ore redus
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

nr. de ore redus

Buna ziua,

Daca puteti as dori sa ma ajutati in privinta unei probleme.
La locul meu de munca vor sa modifice statul de salarii cu 2, respectiv 4 ore/zi pentru fiecare angajat fara sa modifice in cartea de munca (este legal?). Adica umbla la pontaj, ca si cand nu ai fi vrut sa vi la munca decat 2, respectiv 4 ore/zi.
Ce influenta are acest lucru asupra angajatilor (pensii, sanatate, somaj)?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:14, 26 Noiembrie 2009
Important este cate ore de munca/zi prestezi tu!
Daca intradevar vei presta 2 respectiv 4 ore pe zi e ok si te va remunera ca atare.
Daca angajatorul nu va face act aditional la cim de reducere a timpului de lucru de la 8 ore la 4 ore este problema lui si pe dumneavoatra nu va afecteaza.
Daca in schimb vei lucra 8 ore/zi fara sa fii remunerat si pontat ca atare e intradevar o problema care tine de competenta Inspectoratului teritorial de Munca.
In ceea ce priveste influenta la somaj, pensii, sanatate ,lucrurile stau cam asa:
La sanatate veti beneficia de toate prevederile legii 95/2006 daca realizati venituri supuse impozitarii.
La somaj veti beneficia de prevederile legii 76/2002, respectiv stagiu de cotizare - perioada in care s-a platit contributia de asigurari
pentru somaj atât de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de
catre asigurat;
La pensii- legea 19/200, "Art. 23 – (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a) venitul brut realizat lunar, în situaţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;
b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
O zi buna!
Multumesc mult!

O zi buna!
Singurul aspect sensibil este cel legar de CAS,unde ve-ti avea un stagiu de cotizare la asigurarile sociale mai mic si implicit punctajul la pensie va fi mai mic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, vechime in munca ohm ohm Buna ziua! As vrea sa pun doua intrebari, daca imi permiteti: 1.) Perioada cat sint in somaj intra in calculul vechimii in munca la iesirea in pensie? 2.) ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj este stagiu pentru pensie? luxa.roman luxa.roman As vrea sa stiu si eu daca somajul de drept se considera vechime in campul muncii (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)