avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de somaj este stagiu pentru pensie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de somaj este stagiu pentru pensie?

As vrea sa stiu si eu daca somajul de drept se considera vechime in campul muncii
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:30, 29 Decembrie 2010
1. Din Legea 76/2002:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

2. Asadar perioada de somaj nu este vechime in munca dar este perioada de cotizare pentru pensie.
Si cum pot s-au mai bine intreb unde trebuie sa cotizez si cat, ca aceasta perioada sa fie considerata perioada de cotizare pentru pensie daca nu gasesc un loc de munca .
LEGEA 263/2010
Art. 12
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(2) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii
Art.6(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

luxa.roman a scris:

Si cum pot s-au mai bine intreb unde trebuie sa cotizez si cat, ca aceasta perioada sa fie considerata perioada de cotizare pentru pensie daca nu gasesc un loc de munca .


1. V-am spus ca perioada de somaj este luata in calcul la pensie.
2. - Daca, dupa somaj, nu gasiti de lucru, atunci puteti incheia contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.
- Contributia lunara este de 31.3% din venitul lunar asigurat.
- Venitul lunar asigurat nu are un minim prevazut de lege. Il stabiliti dvs.
Sunt nascuta in febr. 1959 si am 33 de ani si 8 luni vechime in campul muncii (conditii normale de lucru) si as vrea sa stiu si eu in ce conditii pot iesi la pensie mai devreme de varsta standard de pensionare. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala? brezan brezan Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare pentru pensie de stat caesara7 caesara7 Buna ziua, In urma cu cateva zile, tatal meu a fost disponibilizat de la serviciu .Are varsta de 60 de ani si vechime in campul muncii de 40 de ani si 10 ... (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)