avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De la PFA in somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De la PFA in somaj?

Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, apoi sa beneficiez de indemnizatie de somaj? Daca da, la peste 25 de ani vechime, care ar fi perioada in care as beneficia de somaj?Nivelul contributiei la somaj care este daca venitul realizat este zero?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:55, 21 Noiembrie 2013
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca ati platit contributia la somaj timp de 12 luni.

2. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 800 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4 lei.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsul la obiect, totusi, v-as ruga sa imi dati niste lamuriri. Contractul de asigurare pentru somaj se incheie, conform normelor de aplicare a legii 76/2002, doar daca esti asigurat in sistemul de pensii si de sanatate.Pe de alta parte, daca nu ai venituri nu esti obligat sa platesti contributia pentru CAS, care fie vorba intre noi este foarte marem ci doar la sanatate CASS. In acest caz, cum pot sa ma asigur pentru somaj fara sa achit CAS, doar cu asigurare de sanatate?
1. Ati inteles foarte bine, ca sa puteti incheia contract de asigurare pentru somaj trebuie sa fiti asigurat in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

3. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de pensie la batranete? gabitza1980 gabitza1980 Buna dimineata.Ce poate face o persoana ca la batranete sa poata lua pensie in conditiile in care momentan nu munceste cu contract de munca mentionez ca are ... (vezi toată discuția)
Pfa are dreptul la somaj? AdrianBOA AdrianBOA Am terminat specializarea Romana-Engleza in cadrul Universitatii de Vest \\"Vasile Goldis\\" Arad. Un fost coleg de facultate si-a deschis PFA la domiciliul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi platesc cartea de munca gianina stanescu gianina stanescu buna seara, cum procedez in cazul in care nu mai lucrez dar vreau sa-mi platesc cartea de munca in continuare? multumesc (vezi toată discuția)