avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiul de cotizare pentru pensie de stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiul de cotizare pentru pensie de stat

Buna ziua,
In urma cu cateva zile, tatal meu a fost disponibilizat de la serviciu .Are varsta de 60 de ani si vechime in campul muncii de 40 de ani si 10 luni.In urma disponibilizarii , va dispune de indemnizatia de somaj pentru o perioada de 1 an , acumuland ca vechime 41 de ani si 10 luni .Pentru a ajunge la vechimea de 43 de ani, cat se cere actualmente , va trebuie sa incheie un contract cu casa de pensii , pentru a completa acel numar de ani necesar varstei de pensionare.As dori sa stiu daca se poate cotiza in avans la fondul de pensii de stat (adica pentru 1 an si 2 luni ,2015-2016) .Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:25, 7 Iunie 2014
1. Pentru a primi un raspuns cat mai exact precizati- ne :
- data nasterii a tatalui dvs
- stagiul de cotizare acumulat, inclusiv stagiul militar
- perioade de timp lucrate in conditii deosebite sau speciale de munca

2. Completarea stagiului de cotizare se poate face prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa de Pensii.
Vedeti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Tatal meu s-a nascut pe data de 01.01.1954.
Stagiul de cotizare acumulat este de 42 de ani cu tot cu stagiul militar,dar neavand varsta de 65 de ani acel 1 an si 2 luni (de la stagiul militar ) nu se ia in calcul , decat dupa implinirea varstei respective ,ramanand doar 40 de ani si 10 luni.Mentionez ca va beneficia pe o perioada de 12 luni de indemnizatia de somaj .Disponibilizarea a avut loc pe data de 2 iunie 2014 avand un preaviz de concediere pana pe 20 iunie 2014.
Nu a lucrat in conditii deosebite de munca.
Indemnizatia de somaj se va finaliza pe data de 30 iunie 2015 acumuland o vechime de 41 de ani si 10 luni.Ca sa-i completeze pe acei 43 de ani ,ar urma sa se incheie un contract de asigurare cu Casa de Pensii.Eu vreau sa stiu daca este posibila cotizarea in avans (pentru acel 1 an si 2 luni ).Multumesc mult !
caesara7 a scris:
Eu vreau sa stiu daca este posibila cotizarea in avans (pentru acel 1 an si 2 luni ).

Nu este posibilă. Bănuiesc că întrebați asta pentru pensia anticipată.

După ce termină perioada de șomaj, tatăl dvs. poate beneficia de pensie anticipată parțială. Pensia anticipată parțială este o pensie al cărei cuantum este diminuat.

Tatal meu nu ar dori sa aiba pensia anticipata partiala dupa finalizarea perioadei de somaj, pentru ca altfel venitul lui ar fi unul mizerabil.Deci , dupa finalizarea somajului , doar atunci poate sa incheie un contract cu Casa de Pensii ,si sa cotizeze acea diferenta de 1 an si 2 luni care ii este necesar pentru completarea vechimii de 43 de ani?
1. Daca doreste sa stea fara venituri poate incheia contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii dupa ce termina perioada de somaj.

2. Dupa ce indeplineste cei 43 de ani de stagiu de cotizare poate solicita pensie anticipata (fara dimnuare).

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata fara penalizare SILVIANIONEL SILVIANIONEL In ce conditii se poate acorda pensie anticipata fara penalizare la un barbat nascut in 1951? In ce conditii un barbat iesit la pensie anticipata fara ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Florin8282 Florin8282 Buna Ziua, As vrea sa ma interesez daca se poate?: Tata mai are 3 ani pana la pensie ( acum are 62 de ani). Lucreaza in Cluj, dar locuieste in ... (vezi toată discuția)