Buna ziua,
Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a doua; mai are 1 an jumatate scoala profesionala si 1 an somaj.
Intrebarea mea este la ce varsta ar putea iesi la pensie daca nu are stagiul complet de cotizare? Si cu ce suma ar trebui sa cotizeze lunar?
Multumesc mult,
O zi cat mai placuta!
1. Pentru o femeie nascuta in 1962 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie.
- Perioada de scoala profesionala este stagiu de cotizare la pensie numai daca in acea perioada i s-a platit contributia pentru pensie.
3. Pentru cei 14 ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani (62/3 - 3/0 = 59 de ani si 3 luni) daca are stagiul complet de cotizare;
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 6 luni (28/0 + 3/6 = 31 de ani si 6 luni).
4. Deocamdata poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 3 luni, in august 2024.
5. Daca mai cotizeaza la pensie inca 1 an si 2 luni:
- poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 3 luni, in august 2021;
- poate solicita pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 3 luni, in august 2019.
6. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.
Cotizatie pensie
nemeteva
Buna ziua, am 29 de ani si 2 luni de cotiazatie la fondul de pensii. Ma intereseaza daca pot beneficia de pensie daca am zece luni lipsa pentru a avea ... (vezi toată discuția)