avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul de pensionare

buna ziua va spun din nou si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:sint nascut la 14/10/1958 AM LUCRAT IN ROMINIA 25ANI SI 8 LUNI toti in grupa a2a .cind voi avea dreptul de pensionare .Multumesc ,o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:58, 16 Septembrie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru un barbat nascut in octombrie 1958 varsta standard de pensionare este de 65n de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 25 de ani si 8 luni lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%);
- se reduce varsta standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni (65/0 - 5/6 = 59 de ani si 6 luni) numai daca aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 5 luni (25/8 + 6/5 = 32 de ani si 1 luna).

3. - Pentru a putea sa solicitati pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 6 luni, in aprilie 2018, trebui ca la acea data sa aveti un stagiu de cotizare la pensie de 35 de ani.
- Dvs. aveti doar 32 de ani si 1 luna.

4. Daca nu va completati stagiul de cotizare atunci puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani, in octombrie 2023.

5. Daca aveti stagii de cotizare la pensie in alta tara se adauga si acestea la stagiul de cotizare din Romania.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult de raspuns d-le tudor valeriu, concis la obiect si pe intelesul tuturor .in spania in speta am pina in prezent alti 13 ani lucrati dar cum inca nu am virsta de pensionare nici aici as indrazni sa va intreb : la implinirea virstei de pensionare voi primi o pensie din rominia pentru perioada lucrata acolo si o pensie din spania pentru perioada lucrata aici (.mentionez faptul ca sint stabilit in aceasta tara),este adavarat acest lucru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Veti primi pensie din fiecare tara conform legislatiei din fiecare tara.

2. Si in Romania si in Spania se va tine cont de stagiul de cotizare realizat in ambele tari.
revin la intrebarea adresata mai sus cu o alta :neavind stagiul complet de cotizare de 35 de ani ,exista posibilitatea de a plati contributiile pentru acesti 3 ani care-mi lipsesc in asa fel sa pot iesi la pensie la 60 ani asa cum mia-ti indicat ? stiti cumva la cit sar putea ridica suma necesara? multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar (in fiecare an se modifica venitul minim asigurat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie nemeteva nemeteva Buna ziua, am 29 de ani si 2 luni de cotiazatie la fondul de pensii. Ma intereseaza daca pot beneficia de pensie daca am zece luni lipsa pentru a avea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare SILVIANIONEL SILVIANIONEL In ce conditii se poate acorda pensie anticipata fara penalizare la un barbat nascut in 1951? In ce conditii un barbat iesit la pensie anticipata fara ... (vezi toată discuția)