avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cotizatie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cotizatie pensie

Buna ziua, am 29 de ani si 2 luni de cotiazatie la fondul de pensii. Ma intereseaza daca pot beneficia de pensie daca am zece luni lipsa pentru a avea cotizatia de 30 de ani sau va trebui sa platesc din mana cele 10 luni. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:45, 14 Martie 2014
Pentru a va putea raspunde la intrebare trebuie sa ne spuneti data nasterii si daca este vorba de un barbat sau o femeie.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sunt nascuta in 1954.10.30
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1954 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 10 luni.

2. Pentru a solicita pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti doua conditii cumulative:
- varsta standard de pensionare (59 de ani si 11 luni);
- stagiul minim de cotizare (14 ani si 10 luni).

3. - Asadar puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 11 luni, in septembrie 2014.
- Nu este obligatoriu sa mai platiti contributie la pensie.

4. - Daca doriti neaparat si daca aveti bani puteti inchei un contract de asigurari sociale cu Casa de Pensii pentru a va completa stagiul de cotizare si venitul asigurat, pe cele 6 luni cat mai aveti pana indepliniti varsta standard de pensionare.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Dreptul de pensionare nearadel nearadel buna ziua va spun din nou si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:sint nascut la 14/10/1958 AM LUCRAT IN ROMINIA 25ANI SI 8 LUNI toti in grupa a2a ... (vezi toată discuția)
Persoana neincadrata in munca(niciodata) poate beneficia de pensie? coveadrian coveadrian Buna ziua, M-ar interesa daca o persoana care din motive personale/familiale nu a muncit cu forme legale vreodata ar putea beneficia de pensie? Mentionez ... (vezi toată discuția)