avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiul de cotizare pentru pensie de stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiul de cotizare pentru pensie de stat

Buna ziua,
In urma cu cateva zile, tatal meu a fost disponibilizat de la serviciu .Are varsta de 60 de ani si vechime in campul muncii de 40 de ani si 10 luni.In urma disponibilizarii , va dispune de indemnizatia de somaj pentru o perioada de 1 an , acumuland ca vechime 41 de ani si 10 luni .Pentru a ajunge la vechimea de 43 de ani, cat se cere actualmente , va trebuie sa incheie un contract cu casa de pensii , pentru a completa acel numar de ani necesar varstei de pensionare.As dori sa stiu daca se poate cotiza in avans la fondul de pensii de stat (adica pentru 1 an si 2 luni ,2015-2016) .Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:25, 7 Iunie 2014
Iar in cazul in care doreste sa incheie contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii, dupa terminarea somajului ,pe ce perioada poate sa cotizeze? Stiu ca se face pentru 6 luni sau 12 luni...
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.

2. - Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

3. Contractul de asigurare sociala se poate incheia pe ce perioada doriti dvs.
De exemplu ,daca tatal meu este in preaviz de concediere pana pe 20.06.2014,si a intervenit o problema de sanatate si trebuie sa-si ia concediul medical de luni 09.06.2014 pana pe 15.06.2014 ,intrebarea mea este daca i se prelungeste preavizul ?
Care este procedura daca are concediul medical in timpul preavizului de concediere? I se poate retrage preavizul , sau i se decaleaza?
Preavizul este suspendat pe durata concediului medical. acesta reluându-se imediat dupa terminarea concediului medical. Altfel spus, durata preavizului se prelungeste cu durata concediului medical.

Art.75 C.mun. : (3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata fara penalizare SILVIANIONEL SILVIANIONEL In ce conditii se poate acorda pensie anticipata fara penalizare la un barbat nascut in 1951? In ce conditii un barbat iesit la pensie anticipata fara ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Florin8282 Florin8282 Buna Ziua, As vrea sa ma interesez daca se poate?: Tata mai are 3 ani pana la pensie ( acum are 62 de ani). Lucreaza in Cluj, dar locuieste in ... (vezi toată discuția)