avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Verde intermitent vs. verde
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Verde intermitent vs. verde

Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai "slab" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele "plin" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici pentru mine. Cand am verde si virez la stanga si vehiculul de pe parte pusa deci care va ajunge in dreapta mea, acord eu prioritate vehiculului cu verde intermitent sau el imi acorda mie ?

In ordonanta de urgenta articolul de lege care se refera la acest subiect suna asa:
Art. 59
(1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
(3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator ("a.k.a. semafor thumbup.gif ") avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
(4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

La aliniatul 4 apare pasajul: cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Cel mai recent răspuns: florinnel , utilizator 19:27, 19 Ianuarie 2017
Se pare ca multi de aici nu au inteles situatia pentru care a cerut parerea colegul nostru. Iata un examplu ilustrat: [ link extern ]
cand la semafor apare verde in acelasi timp pe ambele sensuri cel ce face stanga acorda prioritate de dreapta este atat de simplu art.59 aliniatul 2 de ce fiecare interpreteaza cum vrea .daca verde nu se da in acelasi timp ci la un interval diferit atunci unul de pe sens opus are rosu logic ca cel cu verde intermitent nu patrunde decat dupa acordarea prioritatilor celor ce au acest drept

atat de simplu in intersectii(orice intersectie) cel ce vireaza la stanga pierde prioritatea si acorda de dreapta


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic
INTERSECTII nu mai adaugati alte cuvinte la.ALINIATUL 2
Se acorda prioritate de dreapta daca cel din fata cu verde intermitent are verde.
Daca are rosu cel cu verde intermitent nu patrunde decat dupa acordarea prioritatii celor ce au acest drept.

VERDE INTERMITENT NU ESTE INLOCUITORUL LUI CEDEAZA ALTFEL SE PUNEA PRESELECTIE DE BENZI SI SEMNUL CEDEAZA SI NIMENI NU MAI FACEA CONFUZIE

MAI BINE IN SUA LA CULOARE ROSIE POTI VIRA LA DREAPTA DOAR DACA NU STANJENESTI PE NIMENI SI CU OBLIGATIA CEDARII DE PRIORITATE TUTUROR
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
florinnel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Situație teoretică lucian75 lucian75 Buna seara , Șofer profesionist am cazut într-o capcană la o întrebare legată de prioritatea de trecere intr-o intersecție.Nu pot insera poza dar citind ... (vezi toată discuția)