In decembrie 2012 as putea iesi la pensie anticipata in sensul ca o sa am 8 ani lucrati peste stagiul complet de cotizare. In urma restructurarii institutiei la care lucrez sunt nevoita sa ies la pensie anticipata partiala in decembrie 2011.
1. As putea in baza legii 263/2010 alin. 4): "Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.",
sa platesc anticipat pe 12 luni la casa de pensii in baza unui contract de asigurare si sa ies in decembrie 2011 la pensie anticipata fara penalizare, deci cu un an inainte ?.
2. Perioada in care am avut concediu fara plata pentru studii se scade din stagiul de cotizare?
3. Este adevarat ca perioadele in care am avut concediu medical, nu se scade din stagiul de cotizare ?
1. Puteti plati anticipat pe 12 luni dar la pensie veti iesi tot in 2012.
2. Perioada de CFP este perioada necontributiva la pensie. Doar daca ati platit contributia la pensie pe acea luna prin contract de asigurare cu Casa de Pensii.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate: Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale...
Multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare. Daca ies la pensie anticipata partiala in decembrie 2011, cu dininuarea punctajului de pensie, as putea trece la pensie anticipată in decembrie 2012, fara penalizare , in baza unei cereri la casa de pensii ?
1. O asemenea situatie ca aceea propusa de dvs. nu exista in realitate si, ca atare, nu este prevazuta in lege.
2. - Pentru pensie anticipata se cer urmatoarele conditii:
a) varsta standard de pensionare minus 5 ani;
b) stagiul complet de cotizare.
- Pentru pensie anticipata partiala se cer conditiile:
a) varsta standard de pensionare minus 5 ani;
b) stagiul complet de cotizare + 8 ani.
- Daca in decembrie 2011 iesiti la pensie anticipata partiala nu aveti cum sa indepliniti conditiile de pensie anticipata in decembrie 2012.
- Daca aveti stagiul complet de cotizare + 8 ani atunci puteti iesi la pensie anticipata din decembrie 2011.
In decembrie 2011 am stagiul complet de cotizare+7 ani. Daca in decembrie 2011 fac un contract de asigurare cu casa de pensii pentru un an de zile chiar daca sunt in pensie anticipata partiala, nu se poate lua in considerare acel an de contributie la casa de pensii astfel incat in decembrie 2012 sa am stagiul complet de cotizare+8 ani si sa trec la pensie anticipata fara penalizare?
1. Daca veti fi in pensie anticipata partiala nu puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii.
2. Dar s-ar putea sa aveti dreptate. Iata ce spune Legea 263/2010: Art.6
...
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
3. Ar fi bine sa mergeti la Casa de pensii de care apartineti si sa faceti propunerea. E foarte interesanta speta dvs.!
4. Am rugamintea sa ne comunicati si noua raspunsul Casei de Pensii, indiferent care va fi acesta. E interesanta justificarea legala a raspunsului. Intrati tot pe acest topic. Multumesc!
Alte discuții în legătură
Stagiu cotizare
nisico
Buna ziua
Sunt nascut in 23 octombrie 1952 si lucrez cu carte de munca din 10 martie 1977. Am avut doua perioade de somaj: una de 11 luni, iar o a doua de ... (vezi toată discuția)