avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare

Buna ziua

Sunt nascut in 23 octombrie 1952 si lucrez cu carte de munca din 10 martie 1977. Am avut doua perioade de somaj: una de 11 luni, iar o a doua de 4 luni, ambele in intervalul 2009 - 2012. Din 1977 si pana acum nu am avut perioade de invaliditate sau de intrerupere pentru studii, iar stagiul militar era incheiat pana la acea data.
In aceasta situatie doresc sa aflu daca indeplinesc conditia stagiului complet de cotizare in vederea unei eventuale solicitari pentru pensia anticipata partiala.
Mai precis: conteaza perioada de somaj la stagiul de cotizare?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
nisico, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:20, 10 Octombrie 2013
Conditia de stagiu(complet)este de 35 de ani si este indeplinita.
Penalizarea la momentul 23/10/2013 este de 36%,pana la implinirea varstei de 65 de ani.
Multumesc pentru raspuns.

As dori, daca se poate, si un raspuns specific la intrebarea pe care am adaugat-o in final, la cateva minute dupa postarea initiala, cu precizarea articolului din lege care sustine raspunsul.

Multumesc inca o data pentru intelegere.
Legea 263/2010

ART. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
1. Perioadele de somaj indemnizat sunt stagiu de cotizare la pensie, plata contributiei fiind efectuata de Agentia de Somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șomajul e inclus în stagiul de cotizare pentru pensie? cristina-stoicescu cristina-stoicescu Aș vrea să știu dacă perioada de șomaj se ia în considerare la calculul stagiului de cotizare prevăzut în Legea pensiilor. Vă mulțumesc. (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare Andreibazavei Andreibazavei Stagiuld e cotizare somaj ser va adauga la stagiu de cotizare pensie? Sau sunt doua stagii diferite? (vezi toată discuția)