avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de somaj nu mai constituie vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de somaj nu mai constituie vechime in munca?

De cand nu mai constituie somajul vechime in munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:06, 2 Decembrie 2012
Conform legii 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare:
ART. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de somaj prevazute de Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se asimileaza cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevazuta la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

si
ART. 48
(1) Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguratii acestor sisteme.
(2) Contributia pentru asigurarile sociale de stat si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si se vireaza caselor de asigurari respective de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(3) Drepturile de asigurari sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Perioada somajului intra in calculul drepturilor la pensie ca stagiu de cotizare.
1. Sa nu confundati vechimea in munca cu stagiul de cotizare.

2. - Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare pentru pensie si sanatate.
- Contributiile la pensie si somaj sunt platite de Agentia de Somaj.
Buna ziua,
1.Va rog sa-mi spuneti daca iau indemnizatie de somaj si, deci, sunt asigurata in sistemul asigurarilor sociale de stat si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate , mai tb sa platesc aceste contributii si ca PFA?
2.Ati spus mai sus ca
Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare pentru pensie si sanatate.
Ce tb sa facem ca sa avem si vechime in munca pe perioada somajului?
Multumesc.


1. Contributiile in calitate de PFA le platiti in conformitate cu prevederile legale.

2. Stagiul de cotizare are o sfera mai larga si cuprinde vechimea in munca, perioadele de cotizare in baza contractelor de asigurare sociala etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare Andreibazavei Andreibazavei Stagiuld e cotizare somaj ser va adauga la stagiu de cotizare pensie? Sau sunt doua stagii diferite? (vezi toată discuția)
Perioade asimilate ContSters278009 ContSters278009 Perioada in care am beneficiat de indemnizatie de somaj(2004-2005)nu se considera perioada asimilata conf.art.49 lit.d,din legea 263/2010 ? (vezi toată discuția)
Somajul se considera vechime in munca? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarele intrebari: - se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru? - daca am fost somer pot ... (vezi toată discuția)