avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somajul se considera vechime in munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somajul se considera vechime in munca?

Buna ziua,

Va deranjez cu urmatoarele intrebari:

- se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru?
- daca am fost somer pot sa beneficiez de spor de vechime?
- pentru perioada de armata cum se procedeaza?

In conformitate cu preverile art. 13 din Legea 1/1991 se prevedea ca:
"Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primesasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca si nu intrerupe vechimea in munca si in aceeasi unitate".

Aceasta lege a fost insa abrogata prin Legea 76/2002, care la art. 36, alin. (1) prevede ca:
"Vechimea în munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, pana la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizarare".

Acest articol din lege nu este foar clar si am rugamintea daca se poate sa ma lamuriti referitor la intrebarile adresate mai sus.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 6 Aprilie 2009
Somajul se considera vechime in munca, armata nu, iar daca ati fost somer puteti sa beneficiati de spor de vechime
Intrucat e vorba un beneficiu acordat de lege, somajul nu constituie vechime in munca.
Somajul este considerat stagiu de cotizare la acordarea drepturilor de pensie, ceea ce e o alta discutie.
Text extras din: Lege nr. 76/2002 - privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca@
Art. 48. - (1) Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati în sistemul asigurarilor sociale de stat si în sistemul asigurarilor sociale de sanatate si beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguratii acestor sisteme.
(2) Contributia pentru asigurarile sociale de stat si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si se vireaza caselor de asigurari respective de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(3) Drepturile de asigurari sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De multe ori, se confunda "vechimea in munca" cu "stagiul de cotizare". Daca ati fi mai concreta, in sensul sa ne precizati pentru ce anume va este necesara "vechimea in munca", va putem lamuri.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Atat somajul, cat si perioada de stagiu militar sunt considerate stagii de cotizare asimilate care se iau in calcul la stabilirea pensiei. Aceste perioade nu constituie vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj=vechime in munca? gicubutnaru gicubutnaru As dori sa stiu daca perioada in care am fost somer este considerata vechime in munca si daca va fi trecuta in cartea de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Vechime si spor de vechime AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Cand se calculeaza anii lucrati din cartea de munca pentru a i se acorda sporul de vechime in functie de anii lucrati se scad zilele de fara plata? Sau ele nu ... (vezi toată discuția)
Perioada somaj ralucard ralucard Buna ziua! As dori sa stiu ce perioade imi sunt luate in calcul la vechimea in munca, avand in vedere faptul ca lucrez la stat si beneficiem de sporul privind ... (vezi toată discuția)