avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj=vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj=vechime in munca?

As dori sa stiu daca perioada in care am fost somer este considerata vechime in munca si daca va fi trecuta in cartea de munca.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters54221 , utilizator 16:30, 2 Ianuarie 2010
1. Perioada de somaj indemnizat este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie (vechime in munca).
2. Perioada de somaj indemnizat se inregistreaza in carnetul de munca de catre AJOFM.

In conformitate cu preverile art. 13 din Legea 1/1991 se prevedea ca:
"Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primesasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca si nu intrerupe vechimea in munca si in aceeasi unitate".

Aceasta lege a fost insa abrogata prin Legea 76/2002, care la art. 36, alin. (1) prevede ca:
"Vechimea în munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, pana la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizarare".

Asta inseamna ca pina la intrarea in vigoare a Legea 76/2002, somajul constituia vechime in munca, dupa acesta data este doar stagiu de cotizare pentru pensie, fara a mai fii vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul se considera vechime in munca? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarele intrebari: - se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru? - daca am fost somer pot ... (vezi toată discuția)
Somajul ca vechime..... DimitriP DimitriP Buna seara... M-ar interesa urmatoarea problema.....somajul ce efecte produce privind calculul vechimii in munca, si a zilelor de concediu de odihna (daca ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj ca stagiu de cotizare ceraselaco ceraselaco Buna ziua Asa cum cred ca se poate deduce din titlu, intrabarea mea este simpla: Este somajul perioada de cotizare la fondul de pensie de stat?....si Cat ... (vezi toată discuția)