avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de somaj ca stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de somaj ca stagiu de cotizare

Buna ziua
Asa cum cred ca se poate deduce din titlu, intrabarea mea este simpla:
Este somajul perioada de cotizare la fondul de pensie de stat?....si
Cat mai este perioada legala de somaj recunoscuta, pentru ca eu am avut in 1999 un an de somaj, din care numai 9 luni mi-au fost platite acele indemnizatii. Va multumesc
Cerasela
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 8 August 2016
1. Somajul acordat in baza Legii nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională constituie vechime in munca.

Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
Asadar, In prezent, somajul nu mai constituie vechime in munca.

2. Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii nr.76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010).

3. Perioada in care beneficiati de indemnizatia de somaj este stagiu de cotizare si in sistemul de sanatate.
Contributiile la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor sociale de sanatate sunt achitate de catre AJOFM.
Ultima modificare: Luni, 8 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - vechime in munca cristinaelena23 cristinaelena23 Buna ziua. este adevarat ca doar primul somaj se considera vechime(stagiu de cotizare) pentru casa de Pensii? (vezi toată discuția)
Somajul la vechime uatscortarunou uatscortarunou Buna ziua. Vreau sa stiu daca somajul se adauga la vechime in munca, cand vreau sa ma angajez in alta parte. (vezi toată discuția)
Plata contributiilor la (pentru) pensie florianpop florianpop In perioada 01-mai-2001/26-ian-2002 , am fost somer. doresc sa stiu daca am beneficiat de plata CAS...........(legea 76/2002). Va multumesc. Florian P. (vezi toată discuția)