avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somajul la vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somajul la vechime

Buna ziua. Vreau sa stiu daca somajul se adauga la vechime in munca, cand vreau sa ma angajez in alta parte.
Cel mai recent răspuns: uatscortarunou , utilizator 14:19, 4 Octombrie 2016
1. Somajul acordat in baza Legii nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională constituie vechime in munca.

Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

2. "Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

3. Despre ce perioada de somaj este vorba?
Va multumesc! Din pacate, ma incadrez la Legea 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ContSters377479 ContSters377479 Bună seara! perioada de șomaj se adaugă și la vechime în muncă? (vezi toată discuția)
Perioada de somaj ca stagiu de cotizare ceraselaco ceraselaco Buna ziua Asa cum cred ca se poate deduce din titlu, intrabarea mea este simpla: Este somajul perioada de cotizare la fondul de pensie de stat?....si Cat ... (vezi toată discuția)
Se acorda sporul de vechime in munca? Augusta2010 Augusta2010 Daca primaria a angajat persoane potrivit art. 78 si 79 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de ... (vezi toată discuția)