avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Bună seara! perioada de șomaj se adaugă și la vechime în muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 25 Ianuarie 2016
1. Legea nr.1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã:
Art. 15. – Perioada pentru care o persoanã este îndreptãţitã sã primeascã ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesionalã constituie vechime în muncã şi în aceeaşi unitate.

2. Incepand cu 01.03.2002, data intrarii in vigoare a Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca ,acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

3. asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu reprezinta vechime in specialitate sau vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul la vechime uatscortarunou uatscortarunou Buna ziua. Vreau sa stiu daca somajul se adauga la vechime in munca, cand vreau sa ma angajez in alta parte. (vezi toată discuția)
Perioada de somaj ca stagiu de cotizare ceraselaco ceraselaco Buna ziua Asa cum cred ca se poate deduce din titlu, intrabarea mea este simpla: Este somajul perioada de cotizare la fondul de pensie de stat?....si Cat ... (vezi toată discuția)
Somaj melaniavasilescu melaniavasilescu somajul este considerat vechime in munca? (vezi toată discuția)