avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale la ce interval se tin adunarile consiliului de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

la ce interval se tin adunarile consiliului de supraveghere (SA- sitem dualist)

Problema este urmatoarea legea spune ca ele trebuiesc tinute la 3 luni. Cum se calculeaza acest interval. Cat de strict este in opinia voastra acest termen - ce se intampla daca il depasesc cu 1,2 zile sau cu 1,2 saptamani.

Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 00:14, 31 Iulie 2008
Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, modificata si actualizata dispune, cu privire la intrunirile consiliului de supraveghere:

Art. 153(4) - (1) Cel putin o data la 3 luni, directoratul prezinta un raport scris consiliului de supraveghere cu privire la conducerea societatii, cu privire la activitatea acesteia si la posibila sa evolutie.

Art. 153(11). - (1) Consiliul de supraveghere se intruneste cel putin o data la 3 luni. Presedintele convoaca consiliul de supraveghere si prezideaza intrunirea.
(2) Consiliul de supraveghere este convocat in orice moment la cererea motivata a cel putin 2 dintre membrii consiliului sau la cererea directoratului. Consiliul se va intruni in cel mult 15 zile de la convocare.
(3) Daca presedintele nu da curs cererii de convocare a consiliului in conformitate cu dispozitiile alin. (2), autorii cererii pot convoca ei insisi consiliul, stabilind ordinea de zi a sedintei.

Asadar, textul de lege obliga consiliul de supraveghere sa se intruneasca cel putin odata la 3 luni.In rest se va intruni ori de cate ori va fi nevoie, “in orice moment” la cererea motivata a cel putin 2 membri sau a directoratului, respectand si un termen – de cel mult 15 zie de la convocare. E important si ca directoratul trebuie sa prezinte consiliului de supraveghere un raport scris cel putin o data la 3 luni si, din nou, reise ca , in rest ori de cate ori este nevoie, cu respectarea conditiilor de convocare si a termenului, consiliul trebuie sa se intruneasca pentru a-si indeplini atributiile privind activitatea societatii si evolutia acesteia.Daca intarzie cu 1,2 zile nu e gresit, dar daca nu se intruneste o data la 3 luni inseamna ca nu-si desfasoara activitatea conform legii si nu isi justifica existenta, motiv pentru care, potrivit art.153(6) alin.4 "membrii consiliului de supraveghere pot fi revocati oricand de adunarea generala a actionarilor, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul voturilor actionarilor prezenti". .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comitet de directie? mihaela_1968 mihaela_1968 Conform prevederilor legii societatilor comerciale sau a altor reglementari, daca exista, mai poate exista comitet de directie, cu drept de decizie, sau ramane ... (vezi toată discuția)
Recuperare indemnizatie consiliu de administratie fany62 fany62 Sunt membru consiliu de administratie la un SA din 2007 (luna mai) si nu am primit indemnizatia decit pentru 2 luni . In plus fata de acestea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi scos din consiliul de administratie andex andex Buna seara, Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..% Din partea ... (vezi toată discuția)