Buna ziua!
Avand in vedere dispozitiile art. 17 alin 4 coroborate cu dispozitiile art. 48 din Codul Muncii, republicat in 2011, prin care se mentioneaza ca orice modificare a elementelor( de ex. salariul) unui contract individual de munca impune incheierea unui act aditional, cu exceptia situatiilor in care o asemenea situatie este prevazuta in mod expres de lege, adica – asa interpretez eu – in cazul modificarii temporare a locului si felului muncii, dar in cazuri de forta majora( a se vedea dispozitiile art. 48 din Codul Muncii, republicat in 2011).
Prin urmare, avand in vedere ca am fost pusa in fata unei practici( interpretari) neunitare in ceea ce priveste aplicarea corecta a dispozitiilor legii, respectuos, va rog sa va exprimati un punct de vedere asupra urmatoarelor aspecte:
In temeiul art. 52 alin 3 din Codul Muncii, republicat in 2011, in care se mentioneaza ca angajatorul poate reduce activitatea de la 5 zile la 4 zile pe saptamana pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, cu reducerea corespunzatoare a salariului, doresc sa aflu raspunsul legal la urmatoarele:
1. art. 52 alin 3 din Codul Muncii, republicat in 2011, reprezinta o exceptie de la art. dispozitiile art. 17 alin 4 din Codul Muncii, republicat in 2011??
2. este obligatoriu sa se incheie un act aditional la contractul individual de munca al fiecarui salariat prin care se mentioneaza ca salariul va fi micsorat ( de la-----lei la ------lei), sau este sufiecint ca angajatorul sa dea o decizie si sa existe un proces verbal de consultare a reprezentantilor salariatilor din care sa reiasa modificarile respective, respectiv reducerea activitatii si reducerea salariului ?
3. « perioadele care depasesc 30 de zile lucratoare » fac referire la perioadele care sunt supuse reducerii( de exemplu de la 01.08.2011 pana la 01.10.2011, am o perioada care depasesste 30 de zile lucratoare) sau la cumularea zilelor in care nu se lucreaza( de exemplu in perioada 01.08.2011 – 01.10.2011, daca nu lucrez in zilele de vineri, in total voi avea 9 zile nelucratoare) ?
4. in perioada reducerii tempoare a activitatii de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, salariatii pot beneficia de concediu de odihna ?
Doresc sa mentionez ca punctul meu de vedere referitor la aplicarea corecta a art. 52 alin 3 din Codul Muncii, republicat in 2011, este acela ca se impune incheierea de act aditional, deoarece – din punctul meu de vedere – salariul este un element esential al contractului de munca, iar modificarea acestuia fara acordul scris al salariatului echivaleaza cu o modificare unilaterala, nelegala.
Faptul ca angajatorul informeaza salariatii, prin decizie unilaterala si prin reprezentantii salariatilor, in legatura cu intentia de modoficare a salariului nu confera legalitate masurii luate in lipsa acordului salariatilor, informarea constituind o conditie premergatoare modificarii contractului ce nu este de natura sa suplineasca acordul salariatului.
Cu deosebita stima,
Diana