avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere salariu de baza pe motive economice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere salariu de baza pe motive economice

as vrea sa stiu daca se poate reduce salariul de baza printr-o decizie data de angajator, pe motive economice si pe ce perioada , fara sa existe acte aditionale incheiate intre angajati si angajator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 26 Iulie 2013
Nu se poate face asa ceva.
Orice modificare adusa c.i.m. impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Art. 41. C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
o alta metoda de a reduce costurile salariale , in afara reducerii saptamanii de lucru nu exista?
Ar fi concedierea unor salariati sau modificarea salariilor cu acordul partilor.
Reducerea timpului lucru ex: de la 8 ore la 6 ore astfel putand reduce si salarul conform noului program.Daca reduceti timpul de lucru astfel si salarul, dar angajatul lucreaza pe bani putini mai multe ore decat prevazut in actul aditional aferent cim poate sa va actioneze in instanta.
Reducerea programului de munca in baza art.52 alin.3 C.mun.

Art.52 (3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru al unui angajat din cauza, probleme financiare firma mireteo mireteo Daca o firma are pb financiare, poate lua decizia de a reduce timpul de lucru al contabilei dela 8 ore la o ora? In baza carui art. din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Codul muncii, durata de lucru lucyll lucyll Reducerea timpului de munca de la 5 la 4 zile saptamanal trebuie justificata ? se poat aplica in acelasi timp: -scaderea salariului de baza la \"n\" angajati ... (vezi toată discuția)