avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

un avocat mi-a cerut 1500 euro pentru a-mi rezolva un caz de uzucapiune.mi-a garantat suta la suta ca am sa obtin titlul de proprietar in baza acestei legi de uzucapiune ,dar sa am rabdare ca dureaza. ce parere aveti?este mare suma ceruta si are dreptate ?nu stiu ce sa fac. astept un sfat. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 09:44, 30 Iunie 2011
Doamna, acest forum nu are caracterul unei instante disciplinare, ori de control sau comparatie. Si totusi, astfel de cereri formulate in fata instantei sunt de durata, si mai ales avand in vedere gradele de jurisdictie existente in Romania, pe de alta parte certitudinea succesului o poate garanta doar instanta de control " glumesc".Nici ea insasi nu ar putea garanta, deoarece s-ar antepronunta.
O seara buna.
Uzucapiunea asta este o solutie cam cu dus si intors...nu ne putem da cu parerea fara sa vedem actele, insa procedura dureaza. Din experienta si ca sa fiu putin offtopic, o sa zic doar atat: daca avocatul in cauza v-a spus ca o sa dea in judecata primaria in cadrul procesului de uzucapiune si nu sunteti sigura 100% ca terenul in cauza este domeniu privat al unitatii administrativ-teritoriale, as zice sa cautati alta solutie:coffee:
Daca doriti, puteti detalia putin problema...cine stie, poate ne vine vreo idee:D
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
Kyandra, moderator
Nimeni nu poate garanta 100%, mai ales ca sunt trei grade de jurisdictie ( fond, apel, recurs), unde situatia se poate intoarce la 180 grade.
Mai discutati si cu alt avocat, unul realist sau macar sincer.
Propuneti-i avocatului respectiv sa-i platiti 2000 euro , dar la sfarsitul procesuului si doar in caz de succes, sa vedeti cat de 100% e convins ca va reusi....::happy:
Cred ca este bine sa cunoasteti cate ceva despre uzucapiune.

"Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva constituie in dreptul civil roman monografia de tranzitie de la uzucapiunea reglementata de Codul civil din 4 decembrie 1864 la uzucapiunea reglementata de noul Cod civil, reprezentand, din acest punct de vedere, o premiera in literatura noastra juridica de dupa publicarea noului cod.

"A doua conditie generala a uzucapiunii, dupa posesia utila, este termenul. Spre deosebire de bunurile mobile, in cazul carora, in principiu, posesia de buna-credinta valoreaza titlu si se vorbeste de prescriptia instantanee, in cazul bunurilor imobile pentru dobandirea dreptului de proprietate sau a altui drept real prin uzucapiune, pe langa posesia utila (lipsita de vicii), mai este necesara si curgerea unui termen, a carui durata variaza in functie de felul uzucapiunii. (…) ne intereseaza (…) termenul reglementat de dispozitiile art. 1863-1869 C. civ., completate cu prevederile corespunzatoare din Decretul nr. 167/1958.
Pornind de la definitia termenului de prescriptie extinctiva, vom defini termenul uzucapiunii ca fiind intervalul de timp, stabilit de lege, in care posesorul trebuie sa exercite posesia utila, apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate sau a altui drept real. Noul Cod civil reglementeaza, in art. 933, numai problema jonctiunii posesiilor, in timp ce, cu privire la celelalte aspecte legate de termen, art. 934 face trimitere la dispozitiile cuprinse in cartea a VI-a, intitulata "Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor".

Cum se poate dobindi o proprietate prin uzucapiune
Simpla posesie a unui bun imobil poate sta la baza dobindirii dreptului de proprietate? Care sint conditiile cerute de lege pentru a putea uzucapa? Cum se recunoaste acest mod de dobindire a proprietatii?Cit trebuie sa dureze posesia pentru a conduce la uzucapiune?
In mod firesc, calitatea de proprietar nu se poate pierde prin neuz, dar institutia uzucapiunii a fost instituita de catre legiuitor tocmai pentru a sanctiona dezinteresul si lipsa de diligenta a acestuia in anumite situatii.
Uzucapiunea (sau prescriptia achizitiva) consta in acel mod de dobindire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun imobil prin posedarea neintrerupta a acestuia intr-un interval de timp fixat de lege. Codul Civil, in articolele 1846-1847, prevede acele conditii pentru a putea opera dobindirea proprietatii prin uzucapiune, si anume posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
In cazul uzucapiunii de 30 de ani se impune exercitarea unei posesii, utile, neintrerupte, timp de 30 de ani, indiferent daca posesorul este de buna sau de rea credinta, iar in cazul uzucapiunii de 10-20 de ani trebuie sa existe un just titlu, posesia sa fie de buna credinta, iar bunul sa fie individual determinat. Termenul este de 10 ani atunci cind adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie.
Bunurile mobile se dobindesc prin posesia de buna-credinta, fara a fi nevoie de trecerea unei perioade de timp, conform art.1909 Cod Civil.
Prin notiunea de just titlu se intelege orice act juridic translativ de proprietate (vinzare, donatie, schimb etc) care, contrar credintei dobinditorului, nu are puterea sau capacitatea de a-i transmite proprietatea. Acest lucru este cat se poate de firesc deoarece, daca actul (justul titlu) este translativ de proprietate, dobinditorul devine proprietar ca urmare a efectului translativ de proprietate al actului incheiat. Intr-o asemenea situatie, el nu are nici interesul de-a invoca uzucapiunea si nici posibilitatea de-a o face, deoarece transferul proprietatii s-a facut ca urmare a incheierii actului translativ de proprietate, fiind de neconceput invocarea acesteia.
Prin implinirea uzucapiunii se naste, astfel, dreptul de proprietate al uzucapantului si, concomitent, se stinge dreptul de proprietate al fostului proprietar.
Trebuie subliniat ca acest efect este retroactiv, ceea ce inseamna ca uzucapantul devine proprietar din momentul in care a inceput sa curga termenul de prescriptie.
Uzucapiunea trebuie invocata pe cale de actiune in justitie sau pe cale de exceptie.
Prin urmare, persoanele care indeplinesc conditiile mentionate pot solicita instantei de judecata constatarea dreptului de proprietate prin efectele uzucapiunii. In acest sens, actiunea poate fi indreptata impotriva fostului proprietar sau mostenitorilor acestuia, identitatea acestuia putind fi furnizata de istoricul de rol fiscal, document ce poate fi solicitat de la administratiile fiscale locale sau de la arhivele statului.
Insa in cele mai multe situatii actiunile in constatare sint indreptate impotriva consiliilor locale, in calitate de titular al dreptului de proprietate asupra bunurilor apartinind unitatilor administrativ teritoriale.
Invocarea pe cale de exceptie a uzucapiunii are loc in exercitarea actiunii in revendicare atunci cind posesorul neproprietar opune proprietarului pretins dobindirea acestui drept real prin indeplinirea conditiilor cerute pentru a uzucapa.
Deci consider ca daca indepliniti conditiile stabilite merita sa platiti o asemenea suma.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in posesia actului ce sa ateste dreptul de proprietate mARA_Mara mARA_Mara Conform legii 18/1991 am primit în anul 2003 cu titlu de proprietate suprafața de 2500 mp teren extravilan din cei 5000 care se cuvin.Aș putea ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)