avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii de acordare a Concediului de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii de acordare a Concediului de risc maternal

Buna ziua,
Ma aflu in CCC pentru primul copil pana in luna decembrie 2011.
Am rugamintea sa ma ajutati raspunzandu-mi la doua intrebari. Daca la finalizarea actualului CCC as fi deja insarcinata cu al doile copil as putea sa ma intorc la serviciu o luna de zile (sau cat ar fi nevoie in functie de varsta sarcinii) si apoi sa beneficiez de concediu prenatal si din nou de CCC? In cazul in care as avea o sarcina cu probleme medicale as putea sa beneficiez de concediu de risc maternal imediat ce inceteaza actualul CCC fara sa ma mai intorc la serviciu, iar apoi sa intru in concediu prenatal, urmat de CCC?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 30 Iunie 2011
buna seara,
la prima intrebare raspunsul este : da
la a doua intrebare raspunsul este : nu. Riscul maternal la care se refera acest tip de concediu medical nu se refera la sarcina cu probleme, ci la riscurile pentru sanatatea mamei si fatului pe care le poate prezenta activitatea desfasurata la locul de munca.
Daca salariatele gravide desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).

Nu se poate intra direct in concediu de risc maternal, mai intai reveniti la munca dupa terminarea CCC si apoi intrati in concediu de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal post-natal popa_v popa_v Buna ziua! Pot sa beneficiez de concediu de risc maternal dupa terminarea post-natalului si dupa aceea sa intru in Concediul de Crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)