1. Din Legea 76/2002:
Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).
Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art. 72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.
(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 40.
(1) Drepturile prevãzute la art. 72 din lege se acordã numai dacã persoanele îndreptãţile vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data încetãrii dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajãrii, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 10;
b) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
c) actul în baza cãruia au fost încadrate în muncã, în copie;
d) document emis de angajator, din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã.
(2) Sumele neîncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevãzut de lege.
(articol modificat prin articol unic pct. 26 din H. G. nr. 934/2004, în vigoare de la 23 iunie 2004)
Art. 41.
(1) Beneficiarul drepturilor prevãzute la art. 72 din lege va depune lunar, pânã la data de 15 a fiecãrei luni pentru luna expiratã, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti unde se aflã în evidenţã dovada emisã de angajator din care sã reiasã cã a fost încadrat în muncã.
(2) În situaţia în care beneficiarul nu prezintã în termenul prevãzut la alin. (1) dovada încadrãrii în muncã, plata drepturilor prevãzute la art. 72 din lege se va face o datã cu achitarea indemnizaţiilor de şomaj cuvenite şomerilor pentru luna în care beneficiarul a prezentat dovada.
Art. 42.
Nu beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 72 din lege persoanele care, în perioada pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţie de şomaj, îşi pierd calitatea de angajat, cu excepţia persoanelor aflate în situaţia prevãzutã la art. 73 alin. (1) din lege.
3. Dvs va duceti la Agentia de Somaj cu o copie dupa contractul individual de munca si in fiecare luna (pana se termina perioada initiala de somaj) mai duceti o copie dupa pontajul dvs. ca sa dovediti cum ati lucrat.
4. Angajatorul dvs.trimite la Agentia de Somaj numai Lista cu locul de munca vacant pe care vaangajeaza pe dvs.