avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Exercitarea profesiei de avocat dupa ce lucrezi ca ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Exercitarea profesiei de avocat dupa ce lucrezi ca jurist 5 ani

buna ziua! am o intrebare...e adevarat ca daca lucrezi ca jurist 5 ani dupa aceea poti da examenul de definitivat si esti avocat fara a mai da admitere in barou si fara a mai face stagiatura?? va rog mult daca puteti sa mi explicati sau sa mi dati materialele necesare pentru a ma informa.multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:24, 3 Iulie 2011
Legea nr. 51/1995 prevede:
Art. 17. -(1) Primirea in profesie se realizeaza numai in baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel putin anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.
(2) Examenul pentru primirea in profesia de avocat se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, in centrele teritoriale ale acestuia, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R.
(3) Tematica examenului este unica la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisia nationala de examen.
(4) Comisia nationala de examen este formata cu precadere din avocati - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime in profesia de avocat. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanenta a U.N.B.R., la propunerea barourilor.
(5) Dispozitiile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator, precum si judecatorilor de la instantele internationale.
....................................
Art. 20. -(1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.
(2) Examenul de definitivare se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, pe centre teritoriale, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R.
(3) Tematica examenului de definitivare este unica la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisia nationala de examen.
(4) Comisia nationala de examen este formata, cu precadere, din avocati - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime in profesie. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanenta a U.N.B.R., la propunerea barourilor.
(5) Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime consilier juridic leusan leusan cata vechime trebuie sa aiba un jurist in profesie ca sa poata deveni avocat definitiv?Eu stiamca 5 ani .S-a modificat cumva? (vezi toată discuția)
Intrare in avocatura fara examen, vechime minima 5 ani 11. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins: \"Art. 19 (1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de ... (vezi toată discuția)
Cum sa devii avocat avocatnou08 avocatnou08 buna ziua. As vrea sa stiu si eu care sunt etapele sa devi avocat si cati ani trebuie sa le urmam pana putem spune ca vom fi avocati. multumesc anticipat. (vezi toată discuția)