avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drept la avocat din oficiu, accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drept la avocat din oficiu, accident rutier

In cazul unui accident rutier soldat cu persoane vatamate, politia duce soferii la spital pentru verificarea alcolemiei, etc. Apoi, soferii sunt dusi la sectie unde li se iau declaratii. Intrebarea mea este: au soferii dreptul la avocat din oficiu? Ce alte drepturi mai au soferii in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters122786 , utilizator 09:08, 14 Iulie 2011
Legea arata ca la orice act de urmarire penala, deci si la declaratii invinuitul are dreptul la avocat iar daca pedeapsa este de 5 ani sau mai mare si la avocat din oficiu.In cazul alcolemiei peste limita legala pedeapsa fiind pina la 5 ani la urmarirea penala nu se solicita avocat din oficiu insa la instanta da
Conducatorul auto aflat in aceasta postura , poate solicita organelor de urmarire penala ca in momentul in care i se ia declaratie , solicita prezenta avocatului sau , cerere care urmeaza a fi admisa , astfel ca audierea va fi facuta numai in prezenta aparatorului.
Cel care urmeaza a fi audiat chiar poate refuza sa dea declaratie pana nu i se indeplineste cererea de a fi asistat de avocatul ales la indeplinirea acestui act de procedura.
In situatia dvs , nu este necesara sa se dispuna audierea dvs in prezenta unui avocat din oficiu , motivele fiind invocate de distinsul dn.avocat mai sus
Nu era vorba de nici o alcolemie, mersul la spital e procedura standard banuiesc. Ce mi s-a intimplat mie mai exact, a fost ca la sectie am fost pus sa semnez un proces verbal scris de dl. politist, in cuvintele si viziunea lui - dar, necorespunzind situatiei din teren. In plus, dl. politai nu a avut indigo suficient (!) prin urmare nu am primit nici copia p.v. Am fost lasat sa dau o declaratie in care mi-am spus punctul de vedere, care insa sunt convins ca nu a ajuns la dosar. Dupa parerea mea, marcajele rutiere care existau au fost gresite si in plus lipseau alte indicatoare: curba periculoasa (extrem de necesar acolo), drum inclinat (eventual), eventual un indicator de intersectie de drumuri cu directiile adecvate (dreapta fiind dreapta, si inainte fiind inainte - se pare ca in Banat inainte este de fapt dreapta...), etc
Nu erati obligat sa semnati niciun proces verbal , mai cu seama unul despre care afirmati ca nu reprezenta realitatea , mai mult ,aveati posibilitatea sa dormulati obiectiuni la cele consemnate , pe un exemplar sau pe doua , aceste obiectiuni apareau scrise .
Este greu de crezut ca ati fost obligat sa semnati.
Daca aveti dovezi in sprijinul celor afirmate( acte , martori ,alte probe) aveti posibilitatea legala sa formulati plangere penala impotriva politistului , sub aspectul infractiunii de aubuz in serviciu
>Este greu de crezut ca ati fost obligat sa semnati.

Mi s-a spus ca "trebuie" sa semnez si daca am obiectii sa dau o declaratie. Care declaratie nu cred ca a ajuns la dosar. Ha, martori? Credeti ca declaratiile astea se dau cu audienta... Doar celalalt sofer, care nu o sa fie nebun sa imi fie martor impotriva politiei.

Multzam de raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Amenda viteza + centura sorin.sorin sorin.sorin Buna ziua, In seara trecuta am fost oprit in localitate de echipaj politia rutiera - radar. Am oprit masina si am deschis centura de siguranta. Agentul ... (vezi toată discuția)
Accident ruonscalafat ruonscalafat in urma unui accident rutier a fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice. Pentru efectuarea acesteia au fost numiti 2 experti: unul din partea parchetului ... (vezi toată discuția)
Accident rutier ana94 ana94 Revin din nou la voi dragi mei prieteni, cu urmatoarea rugaminte de a ma ajuta sa-mi clarific unele nelamurii cu privire la producerea unui accident ... (vezi toată discuția)