avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORDONANÞÃ DE URGENÞÃ Nr. 111 / 2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORDONANÞÃ DE URGENÞÃ Nr. 111 / 2010

Buna ziua,
As dori, daca se poate, lamuriri cu privire la urmatoarele aspecte:
- cadru legisaltiv : OUG111/2010 - am selectat art. care mi s-au parut necesare acestei situatii:

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie
lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
ART. 9
(4) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(5) În cazurile prevăzute la alin. (4) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(6) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (4), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

- speza : primul copil nascut in octombrie 2009, al doilea in iunie 2011, deci exista o perioada de suprapunere de 4 luni intre nasterea celui de-al doilea copil si implinirea varstei de 2 ani de catre primul;

-Intrebare: se poate majora indemnizatia lunara cu 600 RON pentru cel de-al doilea copil pe perioada de suprapunere?
Precizez ca o domnita de la DGASPC mi-a spus ca nu pot lua indemnizatii de crestere pentru doi copii simultan ( cu toate ca doi copii am de crescut) si indemnizatia pentru cel de-al doilea copil o voi lua de cand se va termina indemnizatia pentru primul, motivul invocat de dansa era, daca am inteles bine, faptul ca primul copil este nascut inainte de 01.01.2011. Am studiat Ordonanta si tind sa cred ca domnita nu are dreptate, dar se poate ca eu sa interpretez gresit textul ordonantei, motiv pentru care am apelat la parerea dvs.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 7 Iulie 2011
Ati interporetat corect textul de lege, chiar daca se acorda o singura indemnizatie aceasta este majorata cu 600 pentru all doilea copil pe perioada de suprapunere, legea nu distinge in privinta datei nasterii copiilor
Multumesc!
Revin cu comentariu referitor la speza de mai sus, eu m-am lamurit, dar vreau sa lamuresc lucrurile si pentru altii:
-conform HG52/2011 publicata in MO 360/24.05.2011 ( OM 1474 pct.11) - daca primul copil este nascut inainte de 01.01.2011, pe perioada suprapunerii indemnizatia NU este suplimentata conform art.9 al.6 din OUG 111.

Deci este o imbecilitate, pe care numai un stat bolnav o putea scoate, sper doar ca sa nu se fi nascut gemeni sau tripleti in situatia de mai sus!

Daca cunoasteti vreo cale prin care pot contesta acest abuz va rog foarte mult sa ma anuntati!
Multumesc!

O zi buna!
Nu are relevanta cand s-a nascut primul copil, se ia in calcul data nasterii celui de-al doilea copil intrucat in functie de acest moment sunt aplicabile prevederile legislatiei in materie.
La nivel de principiu si logica sunt intru totul de acord cu dvs. , dar mai presus de orice logica si principiu se afla Monitorul Oficial 24.05.2011- ordinul 1474/2011 al Ministrului Muncii anexa 1, din care va si citez:

Nr. crt. 11

situatie:

"În situaţia de suprapunere a unei indemnizaţii pentru creşterea copilului deschisă potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare OUG nr. 148/2005, cu o indemnizaţie pentru creşterea copilului deschisă pe OUG nr. 111/2010. În acest caz se mai acordă majorarea de 600 lei prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010?"

solutie:

"În această situaţie, majorarea prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010 nu se acordă. Conform prevederilor art. 8 alin. (7) din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, această majorare se acordă numai în cazul de suprapunere a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, apărute după data de 1 ianuarie 2011.
Art. 1 din OUG nr. 111/2010 stabileşte faptul că prevederile art. 2-29 din OUG nr. 111/2010 se aplică pentru naşterile produse începând cu 1 ianuarie 2011."

Mai presus de orice urma de subiectivism de care pot fi acuzat deoarece sunt direct implicat in aceasta situatie, consider ca aceasta prevedere, din mai multe puncte de vedere, este cel putin ilogica.
Dupa o zi, in care am fost DGASPC de unde am fost trimis la Directia Muncii, in care am vorbit cu cel putin 10 persoane din aceste institutii care m-au tratat cu atata rautate de parca ar fi trebuit sa dea acesti bani de la ei din buzunar, am ajuns acasa invins si frustrat de atitudinea oamenilor cu care am vorbit si de aceasta lege pe care nu o inteleg . V-am scris aceste randuri, din urma, probabil sa ma descarc si sa pot adormi linistit.... am pierdut doar o batalie....din multele pe care le duc si le voi duce cu sistemul ticalosit.
Daca considerati ca mai este ceva de spus in acest caz va rog sa o faceti, daca nu..., va multumesc tare mult pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie pentru al doilea copil dupa terminarea suprapunerii Care sunt sumele care se iau in calcul pentru indemnizatia celui de al doilea copil dupa terminarea suprapunerii (aprilie- decembrie 2012) tinand cont ... (vezi toată discuția)
Stimulent pentru cresterea celui de al doilea copil si indemnizatie pentru cresterea primului copil sweetydelcina sweetydelcina Buna ziua.In noiembrie 2010 am nascut un copil iar in ianuarie 2012 un al doilea copil.As vrea sa stiu daca pentru cel de-al doilea copil mai primesc acel ... (vezi toată discuția)
Pentru perioada de suprapunere a ccc am dreptul la indemnizatie suplimentara? Caserutu Caserutu Am un copil nascut in Aprilie 2010, pentru care am beneficiat de indemnizatie pana in Aprilie 2012.cel de al doilea copil s-a nascut in Iulie 2011,in acest ... (vezi toată discuția)