Buna ziua,
As dori, daca se poate, lamuriri cu privire la urmatoarele aspecte:
- cadru legisaltiv : OUG111/2010 - am selectat art. care mi s-au parut necesare acestei situatii:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie
lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
ART. 9
(4) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(5) În cazurile prevăzute la alin. (4) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(6) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (4), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
- speza : primul copil nascut in octombrie 2009, al doilea in iunie 2011, deci exista o perioada de suprapunere de 4 luni intre nasterea celui de-al doilea copil si implinirea varstei de 2 ani de catre primul;
-Intrebare: se poate majora indemnizatia lunara cu 600 RON pentru cel de-al doilea copil pe perioada de suprapunere?
Precizez ca o domnita de la DGASPC mi-a spus ca nu pot lua indemnizatii de crestere pentru doi copii simultan ( cu toate ca doi copii am de crescut) si indemnizatia pentru cel de-al doilea copil o voi lua de cand se va termina indemnizatia pentru primul, motivul invocat de dansa era, daca am inteles bine, faptul ca primul copil este nascut inainte de 01.01.2011. Am studiat Ordonanta si tind sa cred ca domnita nu are dreptate, dar se poate ca eu sa interpretez gresit textul ordonantei, motiv pentru care am apelat la parerea dvs.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
07:11, 7 Iulie 2011