nu, nu poate fi luat ca baza legala. competenta de a aproba organigrama si statul de functii, o are consiliul local, la propunerea primarului.
de facut in acest caz....hmmm, sunt multe.
1. primarul poate convoca CL in sedinta ordinara, punand pe ordinea de zi, doar acest proiect de hotarare. daca se respinge de 3 ori la rand, atunci consiliul local se va dizolva.
2. o alta posibilitate, este sa-i reclame la parchet pentru abuz pe acei consilieri care au votat impotriva ( asta, numai daca este sigur ca proiectul de hotarare indeplineste toate conditiile legale). :)
legea nr. 215/2001
"Art.36
(2) Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii:
a) atribuţii privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local;
(3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a), consiliul local:
b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local;"
de aici, rezulta limpede ca nu consiliul local ii stabileste primarului ideea de proiect, si cum intelege acesta sa-si organizeze propriul aparat de specialitate, ci doar sa-l aprobe, daca proiectul indeplineste conditiile legale.
legea nr. 215/2001
"ART. 55
(1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept:
a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, deşi a fost convocat conform prevederilor legale;
b) în cazul în care nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre;
c) în situaţia în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa prin supleanţi."
Refuza s-o adopte...pleaca acasa.
Legea nr. 393/2004
"ART. 55
Aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
ART. 56
(1) Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.
(2) În procesul-verbal al şedinţei consiliului va fi consemnat rezultatul votului, iar, la cererea consilierului, se va menţiona în mod expres votul acestuia."
Daca refuza, neintemeiat, rezulta ca au votat impotriva evidentei legii, cu gandul voit de a obstructiona buna functionare a administratiei publice locale, pentru ca, e lucru stiut...o institutie, nu poate functiona fara organigrama.Mai ales ca, in conditiile oug nr. 63/2010, daca nu-ti aprobi organigrama, respectand acel standard de personal...ti se blocheaza si conturile, si e si fapta penala. :)