avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Statul de functii, eterna problema
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Statul de functii, eterna problema

Va rog sa-mi spuneti : un stat de functii aprobat de ANFP, poate fii luat ca bază legală dacă nu a fost aprobat de Consiliul Local?
La noi consilierii se află în dispută eternă cu primarul şi nu vor să aprobe statul de funcţii în formula prezentată de primar şi aprobată de ANFP.
Ce este de făcut în acest caz?
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 19:37, 6 Iulie 2011
nu, nu poate fi luat ca baza legala. competenta de a aproba organigrama si statul de functii, o are consiliul local, la propunerea primarului.
de facut in acest caz....hmmm, sunt multe.
1. primarul poate convoca CL in sedinta ordinara, punand pe ordinea de zi, doar acest proiect de hotarare. daca se respinge de 3 ori la rand, atunci consiliul local se va dizolva.
2. o alta posibilitate, este sa-i reclame la parchet pentru abuz pe acei consilieri care au votat impotriva ( asta, numai daca este sigur ca proiectul de hotarare indeplineste toate conditiile legale). :)
Puteti sa ne mentionati si baza legală?Multumim!
legea nr. 215/2001
"Art.36
(2) Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii:
a) atribuţii privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local;
(3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a), consiliul local:
b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local;"
de aici, rezulta limpede ca nu consiliul local ii stabileste primarului ideea de proiect, si cum intelege acesta sa-si organizeze propriul aparat de specialitate, ci doar sa-l aprobe, daca proiectul indeplineste conditiile legale.
legea nr. 215/2001
"ART. 55
(1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept:
a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, deşi a fost convocat conform prevederilor legale;
b) în cazul în care nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre;
c) în situaţia în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa prin supleanţi."
Refuza s-o adopte...pleaca acasa.
Legea nr. 393/2004
"ART. 55
Aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
ART. 56
(1) Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.
(2) În procesul-verbal al şedinţei consiliului va fi consemnat rezultatul votului, iar, la cererea consilierului, se va menţiona în mod expres votul acestuia."
Daca refuza, neintemeiat, rezulta ca au votat impotriva evidentei legii, cu gandul voit de a obstructiona buna functionare a administratiei publice locale, pentru ca, e lucru stiut...o institutie, nu poate functiona fara organigrama.Mai ales ca, in conditiile oug nr. 63/2010, daca nu-ti aprobi organigrama, respectand acel standard de personal...ti se blocheaza si conturile, si e si fapta penala. :)
mihaicalinescu2005 a scris:

nu, nu poate fi luat ca baza legala. competenta de a aproba organigrama si statul de functii, o are consiliul local, la propunerea primarului.
de facut in acest caz....hmmm, sunt multe.
1. primarul poate convoca CL in sedinta ordinara, punand pe ordinea de zi, doar acest proiect de hotarare. daca se respinge de 3 ori la rand, atunci consiliul local se va dizolva...


... dar ce te faci daca consiliul local adopta o hotarare de respingere a proiectului initiat de primar ?
aplici varianta B. da intrebarea e...unde ai vazut tu consilieri asa destepti? ;)

Alte discuții în legătură

Consilierul primarului ecologistu ecologistu va rog frumos ajutati-ma. nu gasesc nicaeri detalii privind angajarea , destituirea consilierului personal al primarului. tine de consiliu local ? poate ... (vezi toată discuția)
Care este legatura? dina999 dina999 Care este legatura functionala si de autoritate dintre o regie autonoma locala si primarie si consiliu local? Dar temeiul legal? Multumesc pentru un eventual ... (vezi toată discuția)
Legea 215/2001 julien_slbz julien_slbz Are cineva noile modificari ale Legii 215 din 2001...? Vin alegerile si ar trebui sa fim la curent... Poate le publicati...Multumesc (vezi toată discuția)