avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

uzufruct viager

Am cumparat de la bunica cu contract de vanzare-cumparare casa si terenul , bunica ramanad cu dreptul de uzufruct viager. In acelasi act mama mea a cumparat de la bunica cota indiviza de 1/2 parte din uzufructul viager. Bunica a murit in urma cu 6 ani.
In aceeasi zi si la acelasi notar am dezbatut succesiunea dupa moartea tatalui meu
prin care eu si mama (mama era proprietara) cedam in favoarea fratelui dreptul de proprietate, mama pastrand dreptul de uzufruct viager.
In aceasta situatie mama mea are dreptul la uzufruct viager in 2 proprietati si anume: casa pe care am cumparat-o de la bunica si casa pe care a cedat-o in favoarea fratelui meu.
Doresc sa stiu unde isi poate pastra dreptul de uzufruct si daca o pot obliga sa locuiasca si cu fratele meu in situatia in care ea nu este de acord.
Dreptul de uzufruct viager poate fi cumparat?
Partajul voluntar succesoral s-a facut fara sa se tina cont de faptul ca mama divortase de tatal meu si exista o sentinta.
Mama dvs poate pastra ambele uzufructuri, nu exista o limit a si nu o puteti obliga sa locuiasca si cu fratele dvs.

Referitor la partajul succesoral, daca el s a facut desi exista o sentinta in procesul de divort aceasta sentinta nu era probabil defintiva, iar procesul nu se incheiase, prin decesul tatalui dvs. Incetand casatoria.
Doresc sa stiu unde isi poate pastra dreptul de uzufruct si daca o pot obliga sa locuiasca si cu fratele meu in situatia in care ea nu este de acord.
Dreptul de uzufruct viager poate fi cumparat?


Dreptul de uzufruct este incesibil (poate fi cedat numai beneficiul acestui drept ).
Dreptul de a poseda si de a folosi sunt exercitate de catre mama dumneavoastra in mod absolut si exclusiv .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni pentru casa Monica21 Monica21 Parintii tatalui meu au divortat si casa in care locuiau s-a partajat in 2 adrese diferite, un fel de duplex..fie casa 1 si casa 2..Casa 1 a ramas pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune victor_2013 victor_2013 Buna seara, Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am si eu o intrebare. parintii mei au cumparat prin ... AiramSt AiramSt Buna ziua. Am si eu o intrebare. Parintii mei au cumparat prin contract de vanzare cumparare o casa de la bunicii mei din partea tatalui. Acestia sunt ambii ... (vezi toată discuția)